Kredi Kartı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Kredi Kartı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Kredi Kartının Genel Özellikleri Nelerdir?
- Kredi Kartı Başvurusu Yapabileceğiniz Bankalar
- Kredi Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Kredi Kartı Nasıl Kullanılır?
- Kredi Kartı Taksit Uygulamaları
- Kredi Kartı Otomatik Ödeme İşlemleri
- Kredi Kartı Faiz Oranları
- Nakit Avans ve Taksitli Nakit Avans İşlemleri
- Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?
- Kredi Kartı Puan Uygulamaları
- Kredi Kartı Ekstrelerinde Neler Bulunur?
- Kredi Kartı Aidatları
- Aidatsız Kredi Kartları
- Kredi Kartı İle Güvenli Alışveriş
- Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
- Ek Kart Nasıl Çıkarılır?
- Kredi Kartı İptal, Kayıp Ve Çalıntı İşlemleri
Kredi kartı ülkemizde ilk olarak 1968 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Kredi kartları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alışverişlerde, en çok kullanılan araçların başında gelmektedir. Bu nedenle de hemen hemen herkeste nerede ise en az bir tane kredi kartı bulunmaktadır. İlk kez kredi kartı kullanacaklar için hazırladığımız kredi kartı rehberi ile kredi kartı kullanımı hakkında bilgi sahibi olabilir, günümüzde kredi kartının sağladığı avantajlardan faydalanabilirsiniz. Kredi kartı kullanıcıları için hazırladığımız Kapsamlı Kredi Kartı Rehberi ‘ne kredi kartı hakkında bilgiler vererek devam ediyoruz.
Kredi Kartının Genel Özellikleri Nelerdir?
Kredi kartı, bankalarının müşterilerine sunduğu, pos cihazı bulunan iş yerleri ve alışveriş mekanlarından nakit para gibi ödeme yapılabilen, bankamatiklerden nakit para çekilebilen ve bankaların bu yerlere ödeme garantisi verdiği, ödeme aracıdır. Kredi kartının genel özellikleri arasında, peşin ve taksitli alışveriş yapabilme ile nakit para çekebilme imkanı bulunmaktadır.
Tüm bu işlemler bankalarca, müşterilere özel olarak belirlenen limitler çerçevesinde yapılmaktadır. Kredi kartları üzerinde; kart sahibinin adı ve soyadı, kart numarası, kartın geçerlilik süresi ve arka tarafında ise özellikle internet alışverişlerinde kullanılan güvenlik kodu bulunmaktadır.
Kredi Kartı Başvurusu Yapabileceğiniz Bankalar
Ülkemizde teknolojinin gelişmesi ve internet kullanınmının artması ile kredi kartı kullanımı da artmaya başlamıştır. Bu gelişmeye paralel olarak da hemen hemen her banka müşterilerinden kredi kartı başvurusu almaktadır. Ülkemizde kredi kartı başvurusu yapabileceğiniz bankalar ise şunlardır:
Yukarıda saydığımız bu bankalara giderek veya iletişim hizmetleri aracılığı ile kredi kartı talebinde bulunabilirsiniz.
Kredi Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bankalarda hesap açan kişilere ve kredi çekenlere, bankalar müşterilerinin onayını alarak kredi kartı başvuru işlemini kendileri yapmaktadır. Ayrıca, kredi kartı almak için değişik bireysel başvuru yöntemleri vardır. Bu yöntemler şu şekildedir:
- Herhangi bir banka şubesine gidilip, nüfus kağıdı ile kredi kardı başvurusu yapılabilmekte,
- Bankaların telefon bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılabilmekte
- Bankaların internet sitelerinden yapılabilmektedir.
Bu başvurular, ilgili bankanın departmanları tarafından incelenmekte ve en fazla 20 gün içinde, kredi kartları müşteri tercihine uygun olarak, şahıs adreslerine veya banka şubelerine kuryeler vasıtası ile gönderilmektedir. Bankalar başvuru yapan kişinin mali durumunu ve daha önceki finansal geçmişlerini incelemekte, gelirleri yetersiz olanların ve daha önceki ödemelerini (diğer bankalara yapılanlar dahil) aksatanların başvurularını reddetmektedir. Bunların dışında olan ve düzenli bir gelire sahip olan herkes, kredi kartı alabilmektedir. Bazen de istenilen limitlerin çok daha altında limitleri olan kredi kartı tahsis etmektedir.
İlk kez kredi kartı alacaklar için hazırlanan bu makalenin devamına diğer sayfamızda ulaşabilirsiniz. Makalenin diğer sayfalarında ulaşabileceğiniz konular ise şu şekildedir:
- Kredi Kartı Nasıl Kullanılır?
- Kredi Kartı Taksit Uygulamaları
- Kredi Kartı Otomatik Ödeme İşlemleri
- Kredi Kartı Faiz Oranları
- Nakit Avans ve Taksitli Nakit Avans İşlemleri
- Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?
- Kredi Kartı Puan Uygulamaları
- Kredi Kartı Ekstrelerinde Neler Bulunur?
- Kredi Kartı Aidatları
- Aidatsız Kredi Kartları
- Kredi Kartı İle Güvenli Alışveriş
- Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
- Ek Kart Nasıl Çıkarılır?
- Kredi Kartı İptal, Kayıp Ve Çalıntı İşlemleri
Kredi Kartı Nasıl Kullanılır?
Ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalar kredi kartı hizmeti sağlamaktadır. İlk kez kredi kartı alanların kredi kartı nasıl kullanılır sorusunun ayrıntılarına değinecek olursak; kredi kartları ile işlem yapılırken arkasındaki özel bilgilerin gizli olduğu şerit veya ön kısmındaki çipler kullanılmaktadır. Pos cihazından bu bölümler geçtikten sonra, kart sahibinin kendisinin belirlediği şifre girilerek ödeme işlemi gerçekleşmektedir. Kredi kartı sahibinin yaptığı işlemler direkt olarak banka ile ilgilidir.
Kart sahipleri alışveriş yaptıkları yerlere değil, kredi kartını aldıkları bankaya borçlu olmaktadır. Kart sahipleri, borçlarının 30 gün içinde isterlerse tamamını veya bankanın belirlemiş olduğu asgari ödeme tutarını ödeyebilmektedir. Ayrıca bankanın ve mağazanın banka ile anlaşması çerçevesinde uyguladığı faiz oranı ve vade süresi ile yapılan ödemeler taksitlere de bölünebilmektedir.
Kredi Kartı Taksit Uygulamaları
Kapsamlı kredi kartı rehberi yazımıza kredi kartının taksit uygulamaları ile devam ediyoruz. Kredi kartlarının kart sahiplerine sunduğu avantajlardan en önemlisi, taksitli alışveriş olmaktadır. Taksit sistemi ise yapılan alışverişin bankanın belirlediği faiz oranları ile vadelere bölünmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Alışveriş yapılan yerin banka ile anlaşması kapsamında taksit sayısı belirlenmektedir. Ayrıca GİB internet sitesinden kredi kartı ile vergi ödeme ve fatura ödeme işlemi de yapabilirsiniz.
Ayrıca bazı bankalar, bu taksitlere ilave olarak taksit imkanları da tanımakta, böylece taksit sayısı artarak ödenecek taksit miktarları düşmektedir. Kart sahipleri ise, taksitlerini, banka şubelerinden, bankamatiklerden veya internet üzerinden aydan aya ödeyebilmektedir.
Kredi Kartı Otomatik Ödeme İşlemleri
Kredi kartları ile tutarları sabit olmak üzere, birçok müşteri ödemesi otomatik olarak yapılabilmektedir. Banka şubelerine gidilip talimat verilerek veya internet üzerinden bu işlemler, kısa sürede gerçekleşmektedir.
Kredi kartı sahipleri, standart faturalar (elektrik, su, telefon ve doğal gaz gibi) ile her ay ödemek zorunda oldukları kira ve kredi taksiti gibi giderlerini, tek bir talimat girerek otomatik olarak gerçekleştirebilmektedir. Böylece bu ödemeler için bankaya veya ödeme yapılacak yere giderek vakit kaybetmemektedirler.
Ayrıca kredi kartları ile yapılan harcamalar da otomatik ödeme talimatları ile belirlenen tutarlar karşılığında, istenilen hesaplardan otomatik olarak yapılabilmektedir. Birçok banka, özellikle elektrik ve telefon gibi sabit ödemeler için otomatik ödeme talimatı verenler için, değişik promosyonlar da uygulamaktadır. Bankaların sunacağı kredi kartı kampanyaları ile indirimlerden bol bol faydalanabilirsiniz.
Kredi Kartı Faiz Oranları
Bankalar kredi kartları ile yapılan işlemlere göre değişen faiz oranları uygulamaktadır. Bu oranlar merkez bankası tarafından belirlenmekte ve tüm bankalar için standart olmaktadır. Bankaların uyguladığı faiz oranları şu işlemler için gerçekleşmektedir:
- Taksitli alışverişlerde uygulanan faiz
- Nakit avans faizi
- Taksitli avans faizi
- Nakit çekim faizi
- Gecikme faizi
- Asgari ödeme tutarı ödendikten sonra kalan tutarın faizi
Nakit Avans ve Taksitli Nakit Avans İşlemleri
Bankalar müşterilerine belirledikleri kredi kartı limiti üzerinden, belirli bir miktarını nakit avans veya taksitli nakit avans olarak kullanmalarına imkan tanımaktadır. Nakit avans çekildiğinde, çekilen tutar kredi kartı borcuna eklenmekte ve 30 gün içinde tamamının ödenmesi gerekmektedir. Taksitli avans işleminde ise, kart sahibi çektiği tutarı 12 aya kadar istediği vade miktarı ile taksitlendirmekte ve aydan aya ödemektedir. Bu iki işlem içinde belirlenen faiz oranları, ödenecek borç miktarına ilave edilmektedir.
Nakit ve taksitli avans işlemleri, banka şubeleri, bankamatikler ve internet bankacılığı kullanılarak yapılabilmektedir. Bu işlemler yapılırken, ne kadar nakit çekilebileceği, faiz oranları ve ödenecek miktarlar, kart sahibi tarafından incelenebilmekte, onaylaması ile işlem tamamlanmaktadır. Bu avans yöntemleri kullanıldığında kartın kullanılabilir limiti azalmakta, ödemeler sonucunda ise artmaktadır. Kredi kartı rehberi yazımızın diğer sayflarında ise aşağıdaki konulara değinilmektedir. Siz de bu konuları merak ediyorsanız, bir sonraki sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
- Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?
- Kredi Kartı Puan Uygulamaları
- Kredi Kartı Ekstrelerinde Neler Bulunur?
Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?
Kapsamlı kredi kartı rehberi yazımızın bu bölümüde sizlere kredi kart limitinin nasıl belirlendiği hakkında bilgiler sunacağız. Bankalar kredi kartı verdiği müşterilerine, kart tahsisi yaparken bir harcama limiti belirlemekte ve kart sahipleri bu limitler dahilinde tüm işlemlerini yapabilmektedir. Bu limitler ise ana limit ve nakit avans çekebilme limiti olarak değişmektedir. Bankalar bu limitleri belirlerken, müşterilerinin düzenli gelirleri ile mevcut giderlerini hesaplayarak yapmaktadır. Bu nedenle de her müşteri için ödeme gücü nispetinde, değişik limitler belirlenmektedir.
Belirli zaman aralıkları ve müşterilerinin gelir seviyelerinin artmasına paralel olarak, bankalar bu limitleri arttırabilmekte ve onayı için de müşterilerine mesaj yolu ile haber vermektedir. Ayrıca kredi kartları için limit arttırma ve düşürme işlemleri, kart sahibi tarafından da, internet bankacılığı, banka şubesi ve bankamatik üzerinden talep edilebilmektedir. Bankaların talepleri değerlendirme sonucunda, bu işlemler gerçekleşmektedir. Kredi kartı limitinin artmasını isteyen müşteriler, bankaya gelirlerinin arttığını gösteren belge sunması ile daha kolay yapılmaktadır. Böylece, kredi kartı limit artış ve limit düşürme işlemlerini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi Kartı Puan Uygulamaları
Bankalar kredi kartları ile yapılan alışverişlerde, yapılan alışverişlerin tutarları oranlarında bazı avantajlar sağlayarak, kendi kredi kartlarının kullanılmasını teşvik etmektedir. Bu avantajlar her alışverişte verilen puan ve chip para şeklinde gerçekleşmektedir. Bu para ve puanlar kazanıldıkça, bir sonraki alışveriş tutarlarından kart sahibinin talebi doğrultusunda düşülmektedir.
Ankalar bu standart para ve puan uygulaması dışında, özel kampanyalar da uygulayarak, kazanılan miktarların artmasını sağlamaktadır. Ayrıca, banka işle anlaşmalı yerlerden yapılan alışverişlerde, bu alışveriş mekanları veya yerleri de özel kampanyalar sunarak, daha fazla chip para ve puan kazanılmasını sağlamaktadır. Standart olarak kazanılan puanlar ve chip paralar yıl sonuna kadar geçerli olmakta, özel kampanyalarda ise bu kazanılan puan ve paraların belirli tarihler arasında kullanılması gerekmektedir. Kazanılan chip para ve puanlar, nakit olarak çekilemezler ve sadece alışverişlerde indirim olarak kullanılabilirler.
Kredi Kartı Ekstrelerinde Neler Bulunur?
Kredi kartları ile yapılan harcamaların ve ödenmesi gereken miktarları gösteren belgeye kredi kartı ekstresi denmektedir. Bu ekstreler banka şubelerinden, bankamatiklerden ve internet bankacılığı üzerinden alınabilmektedir. Ekstre üzerinde, en son dahil edilen harcamayı gösteren, hesap kesim tarihine kadar yapılan tüm harcamalar detaylı olarak bulunmaktadır. Hesap kesim tarihleri, kredi kartları verilirken, müşteri onayı alındıktan sonra banka tarafından belirlenmektedir. Daha sonra ise, kart sahibi değişiklik talebinde bulunabilmektedir. Hesap kesim tarihinden itibaren genellikle on gün sonrası, son ödeme tarihi olarak belirlenmektedir.
Kredi kartı sahipleri son ödeme tarihine kadar, borçlarının tamamını veya asgari ödeme tutarlarını ödemek zorundadırlar. Aksi takdirde ödenmeyen ve asgari ödeme tutarından sonra kalan miktarlar için gecikme faizleri uygulanmaktadır. Kredi kartı ekstrelerinde ayrıca, bir sonraki hesap kesim tarihi de görülebilir. Kredi kartı sahipleri, internet bankacılığını kullanarak, kredi kartı üzerinde bulunan tüm borçları, otomatik ödemeleri ve gelecek dönemki taksit ödemelerini de inceleyebilirler. Kredi kartı sahipleri talep ettiklerinde, kredi kartı ekstreleri, hesap kesim tarihinden itibaren adreslerine yazılı olarak da gönderilmekte ve ödenecek miktarlar kısa mesaj olarak cep telefonlarına da iletilmektedir. Kredi kartı rehberi yazımızın bir sonraki bölümünde ise aşağıda yer alan konuları bulabileceksiniz:
- Kredi Kartı Aidatları
- Aidatsız Kredi Kartları
- Kredi Kartı İle Güvenli Alışveriş
- Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
- Ek Kart Nasıl Çıkarılır?
- Kredi Kartı İptal, Kayıp Ve Çalıntı İşlemleri
Kredi Kartı Aidatları
Bankalar kredi kartlarına sunduğu alışveriş ve taksit gibi imkanlardan dolayı yıllık belirli bir aidat ücreti almaktadır. Bazı bankalar, özellikle maaş hesabı kendi bankalarında olan müşterilerinden anlaşma gereği bu aidatı talep etmemektedir. Yanlışlıkla alınan aidatlar ise banka şubesine müracaat edilerek geri alınabilmektedir. Birçok kredi kartı sahibi bu yıllık aidatı geri almak için yasal işlemlere başvurmakta ve başvurular olumsuz sonuçlanmaktadır. Bankalar da bu başvuruları sonlandırmak için aidatsız kredi kartı uygulaması başlatmıştır. Böylece müşterilerin seçme imkanı olduğu için, aidat geri ödeme talebi de bulunmamaktadır. Bazı bankalar bu aidatları, müşterilerinin kredi kartlarını belirli bir süre boyunca iptal etmemeleri karşılığında iptal etmekte veya oranını düşürmektedir. Bunun için de banka şubesine veya telefon bankacılığına başvurmak gerekmektedir. Kredi kartı rehberi makalemizin bir sonraki bölümünde ise aidatsız kredi kartları hakkında bilgiler sunacağız.
Aidatsız Kredi Kartları
Aidat ücreti alınmayan kredi kartları ise, normal kredi kartlarına oranla daha avantajsız olmaktadır. Bu kartlarla genellikle taksit yapılamamakta ve kampanyalar ile ilave taksit imkanlarından faydalanılamamaktadır. Kredi kartı kullanmaya karar verenler, bankaların şartlarını inceleyerek, kendi kullanımları için en avantajlı olanları seçmelidirler. Kredi kartı formu doldurulurken, form mutlaka iyice incelenmeli ve özellikle taksit imkanı çok, faizleri az, aidatı olmayan veya en az olan ile her yerde kullanılabilen kredi kartları seçilmelidir. Bir çok alışveriş yerlerinde bazı kredi kartlarına ya hiç taksit yapılmamakta, ya da diğer kartlara oranla daha az sayıda ve daha yüksek faiz oranları ile taksit yapılmaktadır. Bazı kredi, kartlarına peşin fiyatına, faiz uygulanmadan taksit yapıldığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Kredi Kartı İle Güvenli Alışveriş
Bankalar, tüm işlemlerinde olduğu gibi kredi kartı işlemlerinde de, tüm dünyada en güvenli sistem olan SSL sertifikası ile işlem yapmaktadır. Bu nedenle kart sahipleri kredi kartı bilgilerini ve şifrelerini başkaları ile paylaşmadığı sürece, üçüncü şahısların bu bilgilere ulaşması ve kullanması mümkün olmamaktadır.
Ayrıca, bankalar belirli periyotlarla kredi kartı şifrelerinin güvenlik açısından yenilenmesini de talep etmektedir. Kredi kartı sahipleri de istedikleri zaman bu şifrelerini değiştirebilmektedir. Bu tedbirlerden dolayı kredi kartları tamamen güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir. Kredi kartı sahipleri, yeni uygulamaya geçen pos cihazlarından temassız ödeme yöntemini de kullanmaktadır. Bu yöntem, belirli limitler dahilinde olmaktadır, buna rağmen bu özelliğe sahip kartlar şifresiz kullanıldığı için başkalarına kredi kartları teslim edilmemelidir.
İnternet alışverişlerinde de en yaygın olarak kredi kartı ile ödeme yöntemleri kullanılmakta ve kredi kartlarına taksitli alışveriş imkanı sunulmaktadır. İnternet üzerinden yapılan bu ödemeler, alıveriş sitelerine değil, direkt olarak bankaya yapıldığı için aynı güvenlik önlemlerine tabi olmaktadır. Ayrıca, 3D güvenlik yöntemi de uygulanarak, telefona gelen şifre girilmekte ve ödemeler daha güvenli olarak yapılabilmektedir.
Teknolojik gelişmelere paralel olarak, kredi kartları mobil cihazlarla da kullanılabilmektedir. Kredi kartları akıllı telefonlara ve tabletlere yüklenip, ödemeler bu cihazlar ile kredi kartı kullanmadan da yapılmaktadır. Cep telefonlarının ödeme fişi veya faturasının altındaki kare kodları okutarak gerçekleştirilen bu sistem de gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kartı borçları normal krediler gibi işlem görmektedir. Kredi kartı borçları ödenmediği takdirde, gecikme faizleri uygulanmakta ve kart sahipleri banka tarafından yazılı olarak uyarılmaktadır. Bankaların uygulamalarına göre değişiklik gösterse de, ödenmeyen borçlardan dolayı belirli bir süre sonunda kredi kartı kullanılmaya kapatılmaktadır.
Genellikle 90 günlük bir süreden önce yasal takip başlatılmamakta ve borcun ödenmesi için, kart sahiplerine yazılı ihbarlar gönderilmektedir. Bu süre zarfında da ödenmeyen borçlar için yasal işlemler başlatılmakta ve kredi işlemlerindeki gibi haciz işlemi uygulanmaktadır. Bunların yanı sıra kredi kartı sahibi, kara liste adı verilen ve tüm bankaların izleyebildiği borç ödemeyenler listesine alınmakta ve hiçbir bankadan kredi çekememektedir.
Kredi kartı borcu aşırı birikenler ve bu borcu ödeme zorluğu çekenler için kamu bankaları, yapılandırma imkanı tanımaktadır. Yapılandırma kapsamında yasal takipte olan borçlar bulunmamaktadır. Yapılandırma yapan bankalar, çok düşük faizlerle 60 aya kadar uzayan vade seçenekleri ile kendi bankaları ile diğer bankalardan kredi kartı borcu olanlara kredi vermektedir. Kredi kartı borcunu yapılandırmak isteyen kredi kartı sahipleri, borçlu bulundukları bankalara müracaat ederek, kredi kartı borç miktarlarını ve yasal takip olmadığı yazısını alıp bu bankalara başvurabilmektedir. Özellikle düzenli geliri olanlar bu imkandan faydalanabilmektedir. Kredi onayı ile birlikte, krediyi veren banka kredi kartı sahibinin borcunu kapatmakta ve bu kredi kartı da kullanıma kapanmaktadır.
Ek Kart Nasıl Çıkarılır?
Ek kart aynı kredi kartına bağlı farklı numara ve şifreye sahip kredi kartlarına verilen bir addır. Her kredi kartı için bankalara göre değişse de genellikle sadece bir ek kart çıkarılabilmektedir. Ek kart çıkarmak için banka şubesine başvurmak gerekiyor. Bankalar ek kart taleplerini, 18 yaşından büyük ve aile bireylerinden biri olması durumunda genellikle onaylamaktadır. Ek kart limitleri, ana kartın limitini geçmeyecek şekilde, ana kredi kartı sahibi tarafından belirlenebilmekte, istenirse sonradan bu limit değiştirilebilmektedir. Bazı bankalar ek kredi kartlarına aidat almamakta ise de gene de sözleşme iyice okunmalıdır. Bu kartın ödemeleri de ana kart ile aynı esaslarda yapılmaktadır.
Kredi Kartı İptal, Kayıp Ve Çalıntı İşlemleri
Kredi kartı iptal edilmek istendiğinde yapılması gereken tek işlem, banka şubesi veya telefon bankacılığına başvurmak oluyor. İptal işlemin gerçekleşmesi için kredi kartı üzerinde borç veya taksit bulunmaması ve otomatik ödemelerin iptal edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu kredi kartı için ek kart çıkarılmış ise bu kartın da iptal edilmesi gerekmektedir.
Kredi kartının kaybolması veya çalınması halinde ise izlenmesi gereken iki yöntem bulunmaktadır. Eğer banka şubesi yakınsa hemen şubeye başvurarak bildirmek, banka şubesi uzak ise telefon bankacılığından bildirmek. Telefon bankacılığı kullanıldığında da bu işleme özel yer verildiğinden beklenmeden, kayıp çalıntı bilgisi iletilebilmektedir. İki yöntem sonucunda da kredi kartı iptal edilmektedir ve önemli olan en kısa sürede bildirimin yapılmış olmasıdır. Bazı bankalar bu bildirimlerden belirli bir süre öncesine kadar yapılan kullanımları da, müşterilerinden talep etmemektedir.