Kredi Kartı – Kredi Borcu Ödeyememek
Günümüzde pek çok kişi ya kredi kartı ya da banka kredisi kullanmaktadır. Bankalar, ekonominin iyi gittiği zamanlarda kredi kampanyaları ile beraber ciddi bir müşteri portföyü elde edebilmeyi başarmıştır. Ancak dağıtılan krediler borçlu tarafından ödenmemesi durumunda bankalar ciddi finansal sıkıntılar yaşayabilir. Bu durumda ise alacaklarını garanti altına almak yasal yola başvurabilir. Peki, kredi borcu ödenmezse ne olur? Kredi borcunu ödeyememe durumunda ne yapılmalı? Şimdi bu sorulara bir bakalım.
Kredi Borcunun Ödenmemesi
Kredi çeken kişiler borçlarını zamanında ödemesi gerekir. Kredi borcu ödenmemesi durumunda zorlu bir süreç borç sahiplerini beklemektedir. Kredi borcu ödeme tarihini 90 gün geçerse bankalar yasal takibe başvurmaktadır. Yasal takip süreci başlatılmış olan krediler için bankalar her türlü hukuki yollara başvura hakkı elde etmektedir. Pek çok banka 90 günlük bir süre limiti koysa da bazı bankalar 2 taksit ödenmediği zaman borçlu kişiyi idari takibe alarak borcun tahsili için uyarmaktadır.
Kredi Borcu Ödenmezse Haciz Gelir mi?
Kredi borcu ödenmemesi durumunda bankalar ilk olarak idari takip başlatmaktadır. İdari takip sırasında herhangi bir hukuki yol izlenmemektedir. Bu dönem içerisinde bankalar borcu hatırlatılır ve ödeme yapması için baskı uygular. İdari takip süreci içerisindeyken eğer borçlu borcunu ödemez ya da banka ile yeni bir ödeme planı üzerinde anlaşmazsa yasal takip süreci başlatır. Yasal takip sürecinin başlaması için son ödeme zamanından 90 gün geçmesi gerekir.
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur, yasal takip başlatılan borçlu ödemeye yanaşmaması durumunda banka, avukatları üzerinden icra takibi başlatır. Bu süreç içerisinde borçluya, icra dairesi tarafından tebligat yapar. Tebligat yapıldıktan sonra 10 gün içinde borcun ödenmesi istenir. Bu süre içerisinde borç ödenmezse yada herhangi bir ödeme planı yapılmazsa mahkeme kararı ile haciz işlemleri başlatılmaktadır. Haciz kararı çıktıktan sonra bu dönemde borçlunun maaşının %’i icra dairesi tarafından haczedilmektedir. Eğer bu rakam yeterli olmazsa borçlunun üzerinde kayıtlı tüm taşınmaz mallara ve araçlara haciz konulur.
Kefile Haciz Gelir Mi?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur, eve haciz gelir mi? Kredi sözleşmesi imzalandığı zaman eğer kefil gösterilirse kefil de aynı sorumlulukta borcu ödemekle yükümlüdür. Fakat banka ilk olarak borçlu kişiden tahsilat yoluna gider. Eğer borçlu kişi borcunu ödemezse ve borçlunun haciz edilecek malvarlığı bulunmazsa borç kefil olan kişiden tahsil edilir. Kefil de borçlu kişi ile aynı sorumluluğa sahip olması nedeniyle tahsil süreci aynı şekilde izlenmektedir.
Borçlu ve hem de kefil olan kişilerin haciz edilebilir mal varlıkları olmaması durumunda bu durumda hiçbir şey yapılmamaktadır. Bununla beraber her iki kişinin de kredi sicili bozulmaktadır ve kredi ya da kredi kartı verilmemektedir.
Kredi Borcu Nedeniyle Yasal Takip Başlanırsa Ne Yapmalıyım?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? makalemizin son bölümünde sizlere yasal takiple ilgili bilgiler sunacağız. Ödenemeyen borcun başka bir yerden kredi alınarak ödenmesi en büyük hatalardan bir tanesidir. Eğer borç ödenemeyecek durumda ise yasal takip ve idari takibe düşmeden önce banka görüşebilirsiniz. Borç ödememeniz durumunda kredi notunuzun düşmesi gelecek dönemlerde başınızı ağrıtabilir.