En Yüksek Mevduat Faiz Oranları
Birikimlerini faiz getirisi ile nemalandırmak isteyen yatırımcılar vadeli mevduat yatırımını tercih ediyor. Vadeli mevduatı bilmeyenler için kısaca özetleyecek olursak, paranızı sizin seçtiğiniz bir süre ile bankaya kullandırtmak ve bu süre için edilecek harcama feragatı için anlaşılan bir orandan faiz geliri elde etmektir. Televizyondaki reklamlarda vadeli mevduat hesaplarına karşılık gösterilen oranlar gerçeği yansıtmamaktadır. Gösterilen oranların hepsi brüt oranlar olup net oranlar stopaj vergisi çıktıktan sonra öğrenilebilmektedir. Peki, bankalardan en yüksek mevduat faiz oranları alarak yüksek getiri nasıl sağlanır?
Stopaj Vergisi Nedir?
Stopaj vergisi vadeli mevduatlardan elde edilen faiz gelirine karşılık olarak alınan vergidir. Elde ettiğiniz faiz geliri karşılığında devlete faiz geliri vergisi ödersiniz. Bu vergiye de vadeli mevduat stopaj vergisi adı verilmektedir. Seçtiğiniz vade süresince elde ettiğiniz faiz gelirinizden vergi alınır. Ana paradan herhangi bir vergi alınması söz konusu değildir. Stopaj vergisini siz değil banka öder. Bu nedenle size bankanın ödeyeceği miktar, vergi çıkıldıktan sonraki miktardır. Yani stopaj vergisini banka sizin adınıza öder ve bunu gelirinize yansıtır.
Stopaj Vergisi Güncel Oranlar
Parasını TL mevduatta değerlendirmeyi tercih eden birikim sahipleri, vade süresine göre değişen oranlarda vergi ödüyor. Mevduat stopaj oranları ise şu şekildedir : 6 aya kadar vadeli hesaplarda %15 stopaj vergisi alınır iken, 6-12 ay arası için %12, 1 yıldan uzun vadeli hesaplar için ise %10 vergi alınıyor. Ayrıca bankaların yeni çıkarmış olduğu Enflasyona Endeksli Hesap ürünlerinde 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda stopaj vergisi 0 olarak uygulanmaktadır. Yani 1 yıldan uzun vadeli hesap açılışlarında vergi alınmamaktadır.
Stopaj avantajından yola çıkarak TL vadeli mevduatlardan yüksek getiri sağlamanın 3 yolu şöyledir:
- 1 yıldan uzun vadeli hesap açarak stopaj avantajından yararlanabilirsiniz. Ayrıca enflasyona endeksli hesap açarak hem acil nakit ihtiyaçlarınızda faiz kaybı olmadan para çekebilir hem de faiz avantajından yararlanabilirsiniz.
- Enflasyon ile faiz oranları arasında önemli bir ilişki vardır. Enflasyonun yükselmeye başlayacağını öngörerek daha kısa vadede vadeli mevduat hesaplarından yüksek kazanç sağlayabilirken; enflasyonun düşmeye başlayacağı dönemlerde ise daha uzun vadede hesap açarak vade avantajını değerlendirebilirsiniz.
- Her bankanın vadeli mevduat müşterisi kazanmak için uyguladığı kampanyalar vardır. Bu kampanyaları takip ederek yüksek getiri sağlayabilir, avantajlı vadeli mevduat ürünlerinden yararlanarak daha fazla getiri sağlayabilirsiniz. Ayrıca e-vadeli mevduat olarak bilinen internet / mobil sistem üzerinden açılan hesaplar, şubelerden açılan mevduat hesaplarına göre daha avantajlı olabilmektedir. Maliyetin düşük olması sebebiyle, internetten vadeli mevduat hesabı açarak da yüksek kazanç sağlamanız mümkündür.
Faiz hesaplama işlemi için ise size verilen faiz oranını 6 aya kadar vadeli hesaplar için 85 ile çarpıp 100’e bölerek. 6-12 ay vadeli hesaplar için 88 ile çarpıp 100’e bölerek. 1 yıldan uzun vadeli hesaplar için ise 90 ile çarpıp 100’e bölerek net oranı bulabilirsiniz. Örnek verecek olursak, %10 brüt faiz oranı aldığınız bir hesabı 4 ay vadeli olarak açtıysanız 10×85/100= 8,5 sonucuna ulaşabilirsiniz.