Kademe Analizi Yorumu
Borsa birçok şirkete ait hisse senedinin işlem gördüğü büyük bir platformdur. Bu hisse senetlerinin alım satımı her işlem günü sonunda otomatik olarak belirlenen kademelere göre gerçekleşir. Buna göre, herhangi bir hissenin alım satım kademeleri analiz edilerek söz konusu hissenin yönü hakkında öngörüde bulunmak mümkün olabilir. Bu yüzden, kademe analizi yapmak borsada kazanmak için mutlaka öğrenilmesi gereken bilgiler arasında gösterilebilir.
Borsada Kademe Analizi Nedir?
Hisse senetlerinin her bir fiyatına karşılık gelen alım ve satım kademeleri üzerinde yapılan analize kademe analizi denir. Peki, hisse senedinde kademe analizi nedir ? Kademe analizine aynı zamanda derinlik analizi adı da verilir. Gün sonunda hissede oluşan alım ve satım emirlerine göre belirlenen kademeler hisse fiyatının büyüklüğü ve hisse adedine göre de değişebilir. Örneğin X hissesi için gün boyunca işlem görmek üzere 20 kademe belirlenirken, daha sığ Y hissesi için 15 kademe belirlenebilir. Satışlar için taban alımlar için de tavan fiyat uygulaması söz konusudur. Ayrıca, hisse senetlerinin alım ve satım fiyatlarının belirli kademelere bağlı olması yatırımcıların bir anda yüksek zararlar etmesini önleyemeye yönelik bir düzenlemedir. Bu nedenle herhangi bir kademedeki alım ve satım işlemi gerçekleşmeden bir önceki ya da bir sonraki kademeye geçmek mümkün değildir.
Kademe Analizi Nasıl Okunur?
Borsada seans öncesi emir toplama işlemi uygulanır ve alım-satım yapmak isteyenlerin emirleri Borsa İstanbul’a iletilir. Borsa açıldığı anda alım ve satımın ağırlıkta olduğu kademeler alım ve satım fiyatı olarak belirlenir. Örneğin borsa açıldığında fiyatı 1.00 TL olan bir hisse için alım kademesi olarak 1.00 TL, satım kademesi olarak ise 0.99 TL geçerli olabilir. Bu aşamada 1.00 kademesinde 1000 lot, 0.99 kademesinde 2000 lot bulunduğunu varsayarsak; 1.00 kademesinden 1000 lot emir girilmesi hissede herhangi bir harekete sebep olmayacaktır.
Ayrıca 1.00 kademesi için 1000 lot daha alım emri girilmesi halinde alım ce satım kademeleri dengelenmiş olacağı için hissede yine hiç bir fiyat değişimi olmaz. Ancak, 1.00 kademesi için 1000 lot daha alım emri girilirse toplamda 3000 lot alım girilmiş olur. Bu sayı satım kademesinde bulunan 2000 lottan fazla olacağı için hisse senedinin fiyatı bir kademe ilerler ve alım fiyatı için belirlenen yeni fiyat 1.01 TL olur.
Özetle; alış kademelerindeki lot oranının fazla olması ilgili hisse için talebin fazla olduğunu gösterir. Tersi durumda da hissede satışların fazla olduğu söylenebilir. Buradan yola çıkarak gün içerisinde kademe analizi yapılarak hisse hakkında tahmin yürütülebilir.