yasal-ve-idari-takip-avuktalık
  1. Haberler
  2. Bankacılık
  3. Bankaların Yasal Ve İdari Takibinden Kurtulma Yolları

Bankaların Yasal Ve İdari Takibinden Kurtulma Yolları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yasal Takip Ve İdari Takip Süreci

Kredi kartı ya da bankalar üzerinden kredi çeken kişiler borcunu vadesi geldiği zaman ödemesi gerekir. Vadesi geldiğinde ödenmemiş olan borçlar için bankalar, ilk olarak idari takip daha sonra ise yasal takip süreci ile borcun ifa edilmesini sağlamaktadır.

 

İdari Takip Ne Demektir?

 

Kredi veya kredi kartı borçlarınız vadesi geldiği zaman ödenmemesi durumunda banka bu borçları riskli ödeme grubuna koyar ve idari takip süreci başlatır. İdari takip sürecinin başlama zamanı, ise bankalara göre değişim gösterebilir. Bazı bankalar borç ödemesi geciktiği gün içerisinde bazı bankalar ise 90 gün gecikmeden sonra bu süreci başlatır. İdari takibe alınacak olan borç, bankanın ilgili bölümlerine aktarılarak avukatlar aracılığı ile müşteriye ödeme yapılması konusunda bilgi vermektedir. İdari takip süreci içerisinde temel amaç hukuki yollara başvurmadan önce müşteriyi arayarak borç durumunu bildirmek ve ödeme yapmasını sağlamaktır. İdari takip süreci boyunca herhangi bir hukuki işlem uygulanmamaktadır. Müşterinin ödeme durumu bulunmuyorsa banka müşteri ile anlaşma yoluna gider ve borcu yeniden yapılandırılarak yeni bir plan oluşturur.

 

Yasal Takip Ne Demektir?

 

BDDK kurallarına göre, kredi ya da kredi kartı borcunun ödeme zamanının 90 günü geçmesi durumunda bankalar tahsil için yasal yetkiye sahip olmaktadır. Yasal takip, bankaların, alacaklarını devlet eli ile tahsil edebilmesidir. Yasal takip içerisine giren borçlar, banka avukatları üzerinden icra dairelerine gönderilmektedir. Bu süreç içerisinde icra takibi ve gerekiyorsa haciz işlemleri başlatılmaktadır. Bankalar bu süreçte borcun ödenmemesi yada gecikmesi durumunda yasal takibe hemen geçmemektedir. Yasal takip sürecine giren borçlar icraya verilmesi durumunda tahsili gecikmektedir. Bununla beraber bu süreçte eğer borçlunun herhangi bir varlığı bulunmuyorsa tahsil edememe riski ile karşılaşabilir. Böyle bir riski almayı düşünmeyen bankalar ilk olarak idari takip sürecini tercih etmektedir.

  Arsa Ucuza Nasıl Satın Alınır?

 

Yasal Ve İdari Takipten Nasıl Kurtulabilirsiniz?

 

Yasal Ve İdari Takipten Nasıl Kurtulabilirsiniz - Bankaların Yasal Ve İdari Takibinden Kurtulma Yolları

Bankaya borcu olan kişilerin borçlarını ödemekte sıkıntı çekiyorsa, ilk olarak, taksit ödemelerini 90 gün geciktirmemelidir. 90 günü geçen ödemeler bankalara, yasal takip süreci başlatma hakkı vermektedir. Ödeme de zorlanmanız durumunda idari takip sürecinde banka ile anlaşmaya gidebilirsiniz. Bu anlaşma ile borç yeniden yapılandırılmakta ve borçlunun ödeyebileceği bir plan üzerinde anlaşılmaktadır.

 

Borçlu banka ile anlaşamaması durumunda 90 günü aşan borçlar için bankalar yasal takip sürecini başlatmaktadır. Bu süreç içerisinde bankalar 7 gün içinde tüm borcun kapatılmasını talep etmektedir. Borçlu kişi bu süre içerisinde borcunu ödemezse bankalar icra takibini başlatmakta ya da borcu, varlık yönetim şirketlerine devretmektedir.

 

İcra takibi başlatıldığı zaman artık anapara borcunun yanında bankaların avukatlık masrafları, icra dairesinin harç ve ücretleri ve geciken borcun temerrüt faizi de borca eklenmektedir. Temerrüt faizi normal kredi faizlerine göre çok daha yüksektir. Borcunu zamanında ödenmeyen kişilere uygulanan bu faiz oranı en fazla sözleşmede anlaşılan faiz oranın 0’u kadardır. İcra takibi başlatıldıktan sonra borç ödenmemesi durumunda borçlunun maaşına ve tüm mal varlığına haciz konulmaktadır.

 

Kredi borcu veya kredi kartı borcunu ödemeyen kişiler yasal takip nedeniyle ciddi masraflarla karşılaşmaktadır. Bu nedenle, dikkatli bir şekilde kredi alınmalı ve gerçekten ödenebilecek kredi miktarları için sözleşmeye imza atılması gerekir.

Bankaların Yasal Ve İdari Takibinden Kurtulma Yolları
Yorum Yap

Hisse Rapor sitesini ziyaret ederek Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları ile Çerez Politikası nı kabul etmektesiniz.

Bunu da Beğenebilirsin
Hisse Senedi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Borsa yatırım…