Enflasyon-sepeti-nedir

TÜİK Enflasyon Sepeti ve Harcama Ağırlıkları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyon Sepeti Nelerden Oluşur?

Enflasyon kısaca fiyatların genel anlamdaki artışıdır. Alım gücünün azalmasıyla anlamlandırılan enflasyon sepeti için örneğin; geçen yıl aldığınız 1 kg elma 3 TL iken bu yıl aldığınız elmanın kg fiyatı 4 tl ise enflasyon olarak belirlenen bir fiyat artışı vardır. Enflasyon sepetindeki tüm ürünlerdeki sürekli olan fiyat değişimi total anlamda enflasyonu etkileyen sonuçlara sahiptir. Enflasyon sepeti nedir sorusuna açıklık getirdikten sonra şimdi enflasyonun artış sebeplerine bakalım.

 

 

Enflasyon Nasıl Artar?

 

 

1 kg elmanın 3 liradan 4 liraya çıkmasının nedenlerinden her biri fiyat artışını tetiklerken o yıl kuraklığın olması, taşıma masrafları ve verim azlığı gibi faktörler maliyet artışını yaratmaktadır.

 

Türkiye’de Enflasyonun Yükselmesinin Nedenleri Nelerdir?

 

Enflasyon sepeti için düşünüldüğünde tüm ürünlerdeki fiyat artışını istikrarlı bir şekilde ülkemizde görmemiz mümkündür. Üretim maliyetlerinin artmasının yanı sıra ithalatçı konumda olmamız da doğrudan fiyat artışını tetikleyen bir başka nedendir. Bu süreçte döviz artışı da maliyet artışını beslerken yakıt fiyatlarındaki artışın da domino taşı etkisiyle maliyetlere yansıması söz konusudur.

 

 

Enflasyon Nasıl Ölçülür?

 

Enflasyon sepeti - TÜİK Enflasyon Sepeti ve Harcama Ağırlıkları

 

Tek bir ürün bazında bir hesaplama yapmak mümkün olmayacağı gibi gerçek değeri ölçmekte mümkün değildir. Bu nedenle de enflasyon sepeti belirlenmiştir ve içerisinde gıdadan ilaç sektörüne kadar çeşitli ürünlerin olduğu ürünler ve hizmetler skalası oluşturulmuştur. Tüketici Fiyat Endeksi mal ve hizmet sepetini yaparken Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre toplam harcama içerisinde 1’de 1000’den daha çok önem taşıyan maddeleri endeks sepetine dahil etmektedir. Sürekli güncellenebilen bu sepette elzem ihtiyaçlar ön planda olmalıdır. Peki, enflasyon sepetinde neler var?

  Enflasyon Döneminde Neye Yatırım Yapmalıyız?

 

enflasyon sepeti ağırlıkları - TÜİK Enflasyon Sepeti ve Harcama Ağırlıkları

 

 

Ancak enflasyon sepeti içinde olan ürün veya hizmeti herkes almayabilirken bu nedenle de enflasyonun herkesi aynı etkilemediği tespit edilecektir. Örneğin; benzin veya motorin almayan birisi ile her gün belli bir tutarda aracına yakıt alan birisinin enflasyondan etkilenme oranları farklıdır. enflasyon sepeti ağırlıkları ile enflasyon artışını görmek mümkündür.

 

 

Enflasyon Verileri

 

 

enflasyon sepetinde neler var - TÜİK Enflasyon Sepeti ve Harcama Ağırlıkları

 

 

Enflasyon hiçbir ülke için istenen bir durum değildir. Hükümetler bunun alım gücünün azalması anlamına gelmesi nedeniyle ciddi politikalar uygulamalıdır. Emekli, memur ve işçi maaşlarına zam yapılırken ülkemizde olduğu gibi enflasyon oranları ile zam yapılmaktadır ve yüksek enflasyon ile yüksek zam oranları doğru orantılıdır.

 

 

Ülkemizde genel anlamda OECD verileri dikkate alınarak yapılan ve düzenlenen bir enflasyon sepeti vardır. Ülkemizdeki resmi enflasyon sepeti verilerine bakıldığında elzem ihtiyaçların yanı sıra mücevher, hac ücretleri, şans oyunları ücretleri, ampül fiyatları ve şemsiye gibi ürün ya da hizmetler bulunmaktadır. Bu ürün veya hizmetler bir insanın günlük yaşamında sürekli aldığı ya da kullandığı gerekliliklerden değildir. Her gün alınan temel gıda maddelerinin veya ulaşım, giyim, sağlık ve sosyal harcamaların yeri çok daha önemli ve gerekli olan ihtiyaçlardan oluşmaktadır.

 

Bu kalemlerdeki ürünlerin yerine eklenen sürekliliği olmayan ürün ya da hizmetleri daha düşük gelen enflasyon verileri sayesinde daha düşük oranda zamlı maaşlar vermeyi planlayan hükümetler ayrıca sosyal ve siyasi platformlardaki memnuniyetsizlikleri ve ekonomik krizin çıkmamasını engellemeyi bu şekilde çözmeyi amaçlayabilmektedirler.

 

 

TÜİK Enflasyon Sepeti ve Harcama Ağırlıkları

Hisse Rapor sitesini ziyaret ederek Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları ile Çerez Politikası nı kabul etmektesiniz.

Bunu da Beğenebilirsin
Altın EFT'si Yapan Bankalar Bankalar TL, Euro, Dolar…