Konut Kredisi Masrafları
Ev sahibi olmak isteyenlerin konut kredisi almak için başvuru yapacakları yerlerden olan bankalar, uzun vadede uygun faizlerle müşterilerine kredi imkanı sağlamaktadır. 120 aya kadar taksitlendirilebilen konut kredisi bazı masrafları da beraberinde getirmektedir. Bankadan bankaya değişebilen konut kredisi masrafları Tüketici Kanunu ile bazı başıklar altında sabitlense de banka uygulamaları gereği bazı ücretlerde indirim imkanı bulabilirsiniz. Peki, konut kredisi masrafları nelerdir? Konut kredisi kullanırken ödeyeceğiniz masrafları sizler için araştırdık.
Konut Kredisi Masrafları Nelerdir?
Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler neticesinde faizler yüksek olsa da, konut kredilerine talep var. Her kredi de olduğu gibi, konut kredisinin de masrafları bulunuyor.
Kredi çekmeden önce yapılacak ilk işlem faizleri kontrol etmek olacaktır. Konut kredisinin kredi masraflarını da incelemekte fayda var. Örneğin: konut kredisinin faizi 1,20 diyelim. Masraflar da eklendiğinde bu faiz 1,27’ye ulaşabilir. Bu sebeple, kredi kullanmadan önce toplam maliyetinizi iyi hesaplamalı, size uygun bankadan kredi kullanmalısınız. Bankaların konut kredisi kullanan kişilerden aldığı masrafları şu şekilde sıralayabiliriz:
Kredi Tahsis Ücreti
Kredi alırken daha önce dosya masrafı ücreti olarak alınırdı. Şimdi ki adı, kredi tahsis ücreti oldu. Alınacak konut kredisinin binde beşi kadar ücret alınır. Bu ücret Kanun ile sabitlenmiş olup, her bankada aynı ücret ödenmektedir.
Ekspertiz Ücreti
Alacağınız konut ile ilgili öncelikle ekspertiz yapılmaktadır. Bağımsız ekspertiz firmalarınca yapılan bu işlemde bankalar firmalara belli ücretler ödemektedir. Dolayısıyla, ödenen bu ücret kredi kullanan müşteriden tahsil edilmektedir. Bankaların yaptırdığı ekspertiz bankalar tarafından görevlendirilmiş firmalarca yapılır. Ekspertiz firması eve gelir, evi inceler ve evin değerini belirler. Evin değerinin %80’i kadar bankalardan konut kredisi almak mümkün. Ekspertiz ücretleri ise bankalar arasında değişiklik gösterir. Bu ücret 500 TL ile 1.500 TL arasında değişebilmektedir.
Konut Sigortası
Kredi kullanmadan önce kredi aldığınız ev ile ilgili konut sigortası yapılmaktadır. Doğal afet, yangın, deprem gibi durumlara önlem almak için sigorta yapılır. Ücret değiştikçe alınacak hizmet de değişmektedir. Sigorta ücreti 100 TL ile 250 TL arasında değişiklik gösterir. Konut sigortasının yasal zorunluluğu bulunmuyor ama bankalar kredi kullandırmak için sigortayı zorunlu olarak yaptırmaktadır.
Hayat Sigortası
Hayat sigortası sadece konut kredisinde değil, tüm krediler de zorunlu olarak yapılır. Hayat sigortasının ücreti kişinin mesleği, yaşı, cinsiyeti, geliri gibi faktörler göze alınır. Sigorta ücreti 100 TL ile 200 TL arasında değişebiliyor.
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
Tüm konutlar için DASK yani deprem sigortası zorunlu olarak yaptırılır. Bankalar kredi kullanmak isteyen müşterileri için deprem sigortasını zorunlu tutuyor. Sigortanın ücreti ise konutun yaşı, konumu gibi özellikler dikkate alınarak belirlenir.
İpotek Tesis Ücreti
Bankalar teminat altına aldığı konutlarla ilgili bir avukat ile anlaşıp, tapu dairesinde ipotek tesisi yaptırmaktadır. Bu süreçte bankalar ipotek tesisi için avutkatlık firmasına belli ücretler ödemektedir. Sizin adınıza ödenen bu ücretler kredi kullandırımı sonrası sizden tahsil edilmektedir. Tüm bankalar ipotek tahsis ücreti uygular. Alınacak ücret ise 100 TL ile 300 TL arasında değişmektedir.
Erken Ödeme Cezası
Konut kredisi alırken sözleşmeyi dikkatlice okuduktan sonra imzalamak, daha sonra karşılaşacağınız sorunların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Sözleşmede erken ödeme durumunda ceza konusu açıkça belirtilir. Bu ceza faizler çıkarıldıktan sonra hesaplanır. 36 ayı geçmeyen krediler için yüzde biri, 36 ay ve sonrası olan krediler için yüzde ikisi kadar erken ödeme ccezası alınır.
İpotek Fek Ücreti
Konut kredisinin borcunu tamamen ödediyseniz, konutun üstüne konan ipoteği de talebinize istinaden kaldırabilirsiniz. Banka bu ipoteğin kaldırılması için sizden ipotek ücreti alır. Tapuyu kaldırmak için bankadan alacağınız yazıyı, tapu müdürlüğüne götürerek tapu fek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Konut kredisi masrafları arasında bulunan ipotek fek ücretsi bazı bankalar tarafından alınmamaktadır. Bazı bankalar ise 150 TL civarı ücreti sizden talep edebilmektedir.