havale-EFT-ücretleri-nedir

Havale Nedir, EFT İle Farkları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Havale EFT Farkı

Bir gönderici ve alıcı ile yurt içi veya yurt dışına para transferi yapılmasına havale denir. Para transferi yöntemidir ve bazı şartlarda belirli bir oranda para kesintisi ile işlem gerçekleşir. İki türü vardır. Banka aracılığı ile yapılan işleme Banka havalesi, PTT aracılığı ile yapılan işleme PTT havalesi denir. EFT yani Elektronik Fon Transferi ise kurumlar yada kişilerin bir başka banka ile alışverişini ifade eder. Online olarak yapılan bu işlemler organize bir şekilde yapılır ve uzmanlar tarafından denetlenir. Kısacası EFT, paranın br başka bankaya transferi işlemidir. Havale ile EFT arasındaki bir diğer fark ise zamandır. Havale işleminde para transfer talebiniz hemen karşı hesaba geçerken, EFT işleminde para transferi biraz daha uzun sürer. Ayrıca EFT işlemi bankalararası onay mekanizmasına tabidir. Havale EFT farkı özetleyecek olursak;

  • Havale aynı banka arasında yapılırken, EFT farklı bankalar arasında yapılır.
  • Havale isme ve hesaba yapılabilirken, EFT de alıcı ve hesap numarası zorunludur.
  • Havale çok kısa sürede, EFT ise biraz daha uzun sürede karşıya ulaşır.
  • Havale ücreti, EFT ücretine göre daha uygundur. EFT masrafı daha pahalı bir hizmettir.
  • EFT de birçok mekanizma bulunduğundan herhangi bir süreç daha uzun sürer. Fakat havalede sorumlu aynı banka olduğundan işlemler kısa sürede hallolur.
  • Havale üst limiti daha yüksek iken bankalararası EFT limiti daha azdır. Ayrıca her bankanın limiti farklıdır.
  • Havale için hesap şart değilken, EFT işleminde karşı bankada bir hesabın olması şarttır.
  • Havale işleminde alıcı hesap para gönderilirken otomatik tanımlıdır. Fakat EFT işleminde alıcının adı soyadı ve hesap numarası görünmemektedir. Dolayısıyla, alıcının bilgileri görünmediğinden sadece beyana dayalı işlem yapılır. Alıcı ismi ve hesap numarası yanlış bildirilirse gönderilen işlem iade olur.
  Kredi Dosya Masrafını Geri Almanın Yolları

 

havale EFT nedir - Havale Nedir, EFT İle Farkları Nelerdir?

 

Havale Türleri Nelerdir?

 

Havale EFT farkına açıklık getirdikten sonra sıra geldi havalenin türlerini açıklamaya. Ülkemizde kullanılan havale türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Banka Havalesi: Para transferini gerçekleştirecek olan gönderici ve alıcının işlem gerçekleştirilen bankada vadesiz hesabının olması gerekir. Aynı şubede bulunan hesaplar için ek bir ücret istenmez. Farklı şubelerde bulunan hesaplar için ek ücret talep edilir. Ek ücret bankadan bankaya göre farklılık gösterir. Bu yöntem ile sadece yurt içi hesaplara ve Türk lirası cinsinden para transferleri yapılır. Banka havalesi için alıcının 26 haneli IBAN numarası veya hesap numarası, adı-soyadı ve gönderilecek miktarın bilinmesi gerekir. Hesap yada IBAN numarası bilinmiyorsa işlem gerçekleşmez. Banka şubesinde işlem gerçekleştirilebildiği gibi ATM, internet veya mobil bankacılık aracılığı ile de transfer işlemi yapılır.

 

PTT Havalesi: Banka hesabına sahip olmayan kişiler tarafından tercih edilen yöntemdir. PTT şubeleri kullanılarak yurt içi veya yurt dışına para transferi yapılabilir. Yurt dışına transfer işlemi, EUROGIRO ve Western Union gibi uluslararası para transferlerinin gerçekleştirildiği kuruluşlar aracılığı ile gerçekleşir. Gönderici ve alıcının adı-soyadı, adres ve para miktarı form aracılığıyla doldurulur. Para miktarı PTT’ye teslim edilir. Banka havalesine göre transfer işlemi daha uzun sürede gerçekleşebilir. PTT şubesine gitmeden posta çeki hesabı açtırmak şartı ile de transfer yapılabilir. PTT ile yapılan havalede adrese teslim, telefon ile haber verme gibi seçenekler de mevcuttur.

 

Havale EFT Farkı Merak Edilen Sorular

 

havale EFT farkı - Havale Nedir, EFT İle Farkları Nelerdir?

Havale ile EFT farkını merak edenler için hazırladğımız bu bölüme sıkça sorulan ve merak edilen soruları sıralayarak devam ediyoruz.

  Kredi Borcu Faizini Düşürmenin 3 Kolay Yolu

 

Havale Ne Zaman Ulaşır?

Şube aracılığıyla yapılan işlemler de gönderilen para alıcının hesabına aynı gün içerinde aktarılır. ATM, internet ve mobil bankacılık ile gerçekleştirilen işlemler de ise alıcının hesabına para saniyeler içerisinde aktarılır.

 

Havale Hangi Saatler Arasında Yapılır?

İşlem saati için herhangi bir sınır yoktur. Ancak bankadan bu işlem gerçekleştirilecekse mesai saatlerinde işlemin yapılması gerekir. ATM, internet ve mobil bankacılığından ise tatil günleri olsa bile 7/24 işlem yapılabilir. EFT ise sadece hafta içi sabah 08.30 ile  akşam 17.00  arası yapılır.

 

Havale ve EFT İşleminde Zorunlu Unsurlar Nelerdir?

Havale ile EFT işlemindeki zorunlu unsurlar şu şekildedir:

  • Gönderici beyanı
  • Alıcı ismi veya hesap numarası
  • Gönderici ve alıcı kimlik bilgileri
  • Gönderilmek istenen tutar

 

Havale – EFT İade Süreci Nasıl İşler?

Havele ve EFT işleminde iade işlemi, gönderen bankaya talep ile sonuçlanır. EFT işleminde ise süreç biraz daha uzundur. EFT de gönderen bankaya taleple beraber karşı bankaya da iade talebi iletilmektedir. İade işlemi karşı bankanın onayı ile tamamlanır.

 

Havale Neden Ulaşmaz?

Havale işleminde gönderinin alıcıya ulaşmamasının bazı sebepleri vardır. Bu sebepleri şöyle belirtebiliriz:

  • Alıcı ismi yanlışsa
  • Alıcı bilgilerinde sorun varsa
  • Gönderilen kişi yanlışsa
  • Alıcı hesabında bloke varsa

 

EFT Neden İade Olur?

EFT işleminde iade süreci ise havaleye göre biraz farklıdır. EFT işleminin iptali, iadesi şu şekilde olur:

  • EFT işleminde alıcı veya alıcı hesap bilgileri yanlış ise gönderilen para iade olur. 1 kelime veya rakamın bile yanlış olması EFT nin iadesi için yeterlidir.
  • Kişi, isteğe bağlı olarak EFT talimatını iptal ettirebilir. Fakat aynı gün yapılmayan talepler geçersizdir.
  Hiçbir Şeyi Olmayan Biri Kredi Çekebilir Mi?

 

Havale Nedir, EFT İle Farkları Nelerdir?

Hisse Rapor sitesini ziyaret ederek Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları ile Çerez Politikası nı kabul etmektesiniz.

Bunu da Beğenebilirsin
    Bu Hafta Piyasalarda Neler Oldu? Aralık…