Faizler-Ne-Zaman-Düşer

Faizler Ne Zaman Düşer?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Faizler Ne Durumda?

Para politikasının en merak edilen konularından biri faizler ne zaman düşer veya faizler ne zaman yükselir konularıdır. Her sene bir önceki yıla göre faizlerde öncelikli olarak bir yükseliş ivmesi yakalanmaktadır. Ancak tasarruf hesapları, ipotek, mevduat ve kredi kartı oranları farklı hızlarda artmaktadır. Her ürün farklı bir kritere dayanır. Sonuç olarak, her biri için azalış veya artışlar faiz oranlarının nasıl belirlendiğine bağlıdır. Peki, faizi ne belirler, faizler neden artar neden düşer?

 

Faizi Etkileyen Etmenler

Faizi Etkileyen Etmenler - Faizler Ne Zaman Düşer?

Tüm kısa vadeli faiz oranları, ülkenin fon oranını izlemektedir. İstikrarlı bir büyüme ekonomik, olumlu iş raporları ve sağlıklı bir enflasyon oranı ile teşvik edilmektedir. Normal olarak, ekonomi geliştikçe hazinelere talep düşer. Satıcılar tahvilleri daha cazip hale getirmeye çalıştıkça verim yükseliyor. Düşük hazine verimi, uzun vadeli krediler, ipotek ve tahvil faiz oranlarını azaltmaktadır. Ekonominin iyi gidişi faizleri düşürmekte, kötü gidişi ise faizlerin yükselmesine sebep olmaktadır. Faizlerin yükselmesinin bir başka sebebi ise ülkedeki üretimin azalması ve nakde sıkışan kesimin para bulmak için faizleri yükseltmesidir. Ülkede uygulanan genişleyici ve daraltıcı politikalar da faizlerin düşmesine veya artmasına sebep olur.

Kredi türlerini ve faiz oranlarını belirleyen etkenlerin arkasında yine arz talep gücü bulunmaktadır. Her kredi türünün faiz oranı kendi riskine göre, vergi oranlarına, zamana ve özel krediye dönüştürülebilmesine bağlıdır. Bunların hepsi temel risk faktörüdür. Risk, kredinin geri ödenme olasılığını ifade eder. Kredinin geri ödenmemesi ihtimalinin yüksek olması ise faiz oranları yükselmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte, kredinin teminat altına alınması durumunda, yani kredinin geri ödenmemesi durumunda borç verenin alacağı bir çeşit teminat olduğu anlamına gelirse örneğin bir araba veya ev gibi, faiz oranı muhtemelen düşük olacaktır. Bunun nedeni risk faktörünün teminat tarafından muhasebeleştirilmesidir.

 

  Borsa Hesabı Nasıl Açılır?

Kredi Faiz Oranları İle Vade İlişkisi

 

Bankalar bazı kredi üzerindeki oranları birincil oran olarak kullanmaktadır. Kısa vadeli krediler için en iyi müşterilerinden talep ettikleri şey budur. Bankalar sizin bağlı olduğunuz kredi oranları için bir yüzdelik belirlemektedir ve yüzdeler kredinin türüne ve miktarına göre değişmektedir. Bu oranların önümüzdeki yıl içinde sürekli artması beklenmektedir. Ayarlanabilir faiz kredilerine yönlendirerek değişken faizli krediler kullanma sonucunda faizler artarken sabit oranlı bir krediye geçmek kredi faiz oranlarını düşürecektir.

Faiz oranları borç para vererek elde edebileceğiniz gelirin, tahvil fiyatlandırmasının ve borç almak için ödeyeceğiniz miktarın önemli bir faktörü olduğundan, geçerli faiz oranlarının nasıl değiştiğini anlamanız açısından önemlidir. Bunu etkileyen en önemli iki faktör ise enflasyon ile arz talep dengesidir.

Devlet veya bankalar birliği tarafından belirlenmiş faiz oranları kredilerin vadeleri ile ters orantılıdır. Devlet tarafından verilmiş borçlanma faizleri için elbette çok az risk vardır, çünkü borç alan devlettir. Bu nedenle faiz vergiden muaf olduğundan, hazine menkul kıymetleri oranı nispeten düşük olma eğilimindedir. Bu aynı zamanda risk faktörüdür.

Uzun vadeli kredilerin geri ödenmeme ihtimalleri daha fazladır, çünkü takibe düşmek için daha fazla zaman vardır. Ayrıca, uzun vadeli bir kredinin gerçek değeri, kısa vadeli bir kredinin değerine kıyasla, enflasyonun etkilerine karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle, borçlunun krediyi geri ödemesi ne kadar uzun olursa borç verenin alacağı faiz de o kadar fazla olur.

 

Faizler Ne Zaman Düşer?

 

Düşük faiz oranları borçlanmayı daha ucuz hale getirir. Bunun için öncelikle teşvik azaltılmalıdır. Düşük faiz oranları tasarruftan daha küçük bir getiri sağlar. Tasarruf için bu düşük teşvik, tüketicileri paraya bağlı kalmak yerine harcamalarını teşvik edecektir. Daha ucuz borçlanma maliyetleri getirilmelidir. Bu durum tüketicileri ve firmaları, daha fazla harcama ve yatırımı finanse etmek için kredi kullanmaya teşvik edecektir. Uygulanan ekonomik politikalar başarılı olursa, faiz oranlarında düşüş görülebilecektir. Ayrıca döviz kurlarındaki aşırı oynaklıklar da faizleri yükselmesine sebep olmakta, paranın maliyetini yükseltmektedir. Sakin bir döviz kuru, düşük enflasyon ve işsizlik ile kredi faizlerinde düşüş görülebilir.

  Otomobil Alacaklara Taşıt Kredisi Rehberi

Düşük ipotek faiz ödemeleri ve döviz kurlarında amortisman sağlanmalıdır. Faiz oranlarındaki düşüş, ipotek ödemelerinin aylık maliyetini düşürecektir. Bu, hane halklarını daha fazla harcanabilir gelire sahip bırakacak ve tüketici harcamalarında artışa neden olacaktır. Genel olarak, faizler ne zaman düşer sorusuna cevap olarak düşük faiz oranları toplam talepte bir artışa neden olduğunda faizler düşecektir.

 

Faizler Ne Zaman Düşer?

Hisse Rapor sitesini ziyaret ederek Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları ile Çerez Politikası nı kabul etmektesiniz.

Bunu da Beğenebilirsin
En Uygun İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır? Ticari bir…