kapsamlı-konut-kredisi-rehberi

Ev Alacaklar İçin Kapsamlı Konut Kredisi Rehberi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kapsamlı Konut Kredisi Rehberi

Kişinin arzu ettiği evi alabilmesi için bankalardan elde edilen kredi türü olarak da açıklanan konut kredisi evin teminat alınması koşuluyla gerçekleştirilmektedir. Hali hazırda birçok ev satın alma işlemlerinde konut kredilerinden yararlanılırken vadesi sabit faiz oranlarıyla ödemeler aylık olarak gerçekleştirilmektedir. Yeni bir ev almayı düşünen kişiler için hazırlnan konut kredisi rehberi ile krediler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Konut kredisinden yararlanılabilmesi için konutun belirli şartlara uygun olması da gerekmektedir. Kat mülkiyetinin alınmış durumda olunması, evin iskanlı olması ve herhangi bir ipotek durumunun bulunmaması halinde konut kredisine uygun olduğu söylenebilir. Ayrıca evin %80 oranında tamamlanmış olması da uygunluk açısından önem taşımaktadır. Ancak inşaat firmalarıyla bankalar arasında gerçekleştirilen mutabakatlar çerçevesinde proje halindeki konutlar içinde kredi kullanımı söz konusu olabilmektedir. Buna karşın herhangi bir ev için yapılacak kredi başvurularında konutun oturulmayacak durumda olması halinde bankanın konut kredisi onayı vermemesi de ihtimal dahilindedir. Peki, konut kredisi çeşitleri nelerdir?

 

Konut Kredisi Çeşitleri

 

Farklı vade durumlarıyla faiz oranlarına sahip konut kredisi alımlarında birçok husus öne çıkmaktadır. Bununla birlikte konut kredisi çeşitleri arsa kredisi, ofis/ iş yeri kredisi, konut geliştirme kredisi ve kentsel dönüşüm özelindeki krediler olarak belirtilmektedir. Arsa alım işlemlerinde arsa kredisi türü kullanılırken bankalara göre de faizlerde değişkenlikler olmaktadır. Çoğunlukla 120 ay vade süresi bulunduran ofis kredilerinde ise büro, mağaza, dükkân gibi iş yerleri satın alınabilir. Konut kredisi kampanyası ile var olan evinizde yapacağınız tadilat, onarım ve yenileme işlemlerinde ise konut geliştirme kredisi kullanabilir, dekorasyon ya da dış bakımlar yaptırılabilir. Afet riskine sahip olan konutlar için ise belirtilen yasa çerçevesinde çıkarılan kentsel dönüşüm kredisi kullanımı bankalara başvuru yapılarak olmaktadır. Bunun için risk raporu alımı gerekli olmakla birlikte işlemler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluş üzerinden gerçekleştirilmektedir. Banka konut kredileri için risk raporu sonrasında sorunlu çıkan binaların yıkılması ve düzenlenmesiyle ilgili bilgiler alınabilir. Bu çerçevede zorunlu bir şekilde taşınma durumu olacağı için kişinin konut kredileri içinde var olan kentsel dönüşüm kredisi kullanması çok daha avantajlıdır.

 

Konut Kredisi Faiz Oranları

 

konut kredisi faiz oranları - Ev Alacaklar İçin Kapsamlı Konut Kredisi Rehberi

Konut kredisi faiz oranları her ne kadar çok düşük farklar olarak görülse de tutarın yükselmesiyle önemli bir farklılığı da beraberinde getirir. Akbank, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank, için konut kredisi minimum tutarı 10.000 TL’dir. Bankalara göre konut kredisi faiz oranları karşılaştırılması yapıldığında en cazip teklifin 2019 itibariyle Vakıfbank tarafından verildiği söylenebilir. 120 ay vadeli olacak şekilde 100.000 TL konut kredisi için %1,67 faiz oranı bulunmaktadır.

Halkbank 10 yıl vadeli şekilde %1,77 faiz oranına sahiptir. Denizbank ise 25 yıl vadeli olmakla birlikte %2,49 faiz oranını içermektedir. Faizler üzerinden hesaplama yaptığımızda ise sonuçlar çok daha farklı olmaktadır. Bununla beraber; konut kredileri düşer mi sorusunu merak edenler isterlerse Garanti Bankası’ndan alınacak 100.000 TL kredi tutarı için 10 yıl kredi vadesi kullanılabilmektedirler. Faiz oranı %1,83 olurken aylık olarak taksitlendirme 2.064,25 TL üzerinden gerçekleştirilmektedir. Toplam ödeme 249.175,00 TL olmaktadır. Aynı şekilde Yapı Kredi üzerinden bir hesaplama yapılması durumunda ise faiz oranı %1,79 olurken 120 ay boyunca aylık taksit 2.031,68 TL’dir.

 

Konut Kredisi Kaç Ay Vadede Kullanılabilir?

 

Konut kredi oranları ile beraber sıkça merak edilen bir başka konu ise konut kredisi vadesidir. Faiz oranlarıyla birlikte vade seçenekleri de konut kredilerinde ehemmiyetli olurken değişim durumlarına bağlı olarak aylık ödenen tutarlar farklılaşmaktadır. Ancak çok düşük vadeli seçeneklerde iyi olanakların olduğunu söylemek her zaman için söz konusu değildir. Özellikle son yıllarda düşük gelirli insanlarında ev sahibi olabilmesi için vade sayılarının artırıldığı görülmektedir. Hali hazırda 60 ay vadeli olacak şekilde konut kredisi başvuruları yapılabilmektedir. Düşük gelirli kişiler ise maksimum 360 ay vadeli konut kredilerinden yararlanabilir. Kredilendirme oranı farklı olmasından dolayı konut kredisi alacak kişiye göre vade durumları farklı olabilmektedir. Bununla birlikte ekspertiz çalışmaları sonrasında tutarlar belirlenmektedir. 360 ay vadeli ödeme planları da çok daha düşük seçenekler sağlamaktadır. 30 yıl boyunca aylık olarak düşük ödemelerin bulunmasıyla ev sahibi olmak çok daha kolay gelebilir. Ancak faiz oranları çok daha yüksek olacağı için ödenecek toplam tutar ile alınan konut kredisi arasında fark açılacaktır. Bankalar tarafından genelde ise 120 ay vade seçenekleri kullandırılmaktadır. Ekspertiz hesaplamasına göre %80 oranında kredi kullanımına izin verilmektedir.

  Bankaların Konut Kredisi Masrafları

 

Konut Kredisi Hesaplama

 

Konut Kredisi Hesaplama - Ev Alacaklar İçin Kapsamlı Konut Kredisi Rehberi

Ev sahibi olmak isteyenlerin başvuru yaptıkları konut kredilerinde hesaplamalar birçok farklı etkene göre değişkenlik göstermektedir. Bankalar sundukları olanaklar farklılık gösterirken vade sayısına göre de alınacak tutarlar ve ödenecek tutarlara arasında farklar bulunmaktadır. Taksit sayısının artmasına bağlı olarak faizlerinde de yükseleceği bilinmelidir. Bundan dolayı 60 ay vadeli konut alımlarında geriye ödenecek tutarlar çok daha düşük artışlara sahip olacaktır. Ancak bu durumda aylık ödenmesi gereken tutarlar yüksektir. Bu durumun dengelenebilmesi için çok daha cazip tekliflerin bulunması gerekmektedir. Ayrıca bir aylık ödemenin bile gecikmesi halinde beklenmedik borçların altına girileceği de unutulmamalıdır. Bu sebeplerden dolayı konut kredisi hesaplama yapılırken karşılaştırma olarak işlemlerin yürütülmesi önerilmektedir. Ödemelerde birkaç yıl boyunca sorun yaşanmaması içinde bütçeye uygun şartların aranması su götürmez bir gerçektir. Faiz oranının düşük olduğu seçeneklerin en iyi şartları sağladığını söylemek de yanlış olacaktır. Çünkü böyle bir durumda aylık ödemelerin bir hayli yorucu olacağı unutulmamalıdır.

 

Konut Kredisinde Peşinat Var Mı?

 

Bütçeye çok daha uygun olan ve taksit sayısı yüksek konut kredileri çok daha iyi imkanlar vaat edebilmektedir. Bunların dışında konut kredilerinde bir diğer önemli husus ise peşinat seçenekleridir. Çok daha yüksek bir peşinatın ödenmesi durumunda aylık taksitlerin çok daha ödenebilir duruma çekilebilmesi mümkün olmaktadır. Özellikle farklı bir taşınmazın satılması ve üzerine konut kredisi çekilmesi hallerinde geri ödeme sorunlarıyla karşılaşılmaması da peşinatla ilgilidir. Peşinatın yüksek olması hallerinde alınabilecek kredi tutarları düşürülebilir. Bunun haricinde çok daha fazla taksite bölünerek hesaplamaların yapılması da sağlanabilir. Konut kredi işlemlerinde birtakım süreçlerde dolayı banka komisyon ücretleri alınmaktadır. Her ne kadar çok küçük tutarlar olarak görünse de işlemlerde devamlı olarak kesintilerin olması da hesaplama maliyetlerinin artmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Bundan ötürü öncelikle ihtiyaç duyulan konut kredisi tutarları belirlenmeli, ödemeler ayarlanmalı ve sonrasında buna en uygun şartları sunan bankaların araştırılması yapılmalıdır. Bu şekilde çok daha sağlıklı bir yol izlenerek en uygun koşulların elde edilmesi mümkün hale getirilebilir.

 

İcralık Eve Konut Kredisi Alınır Mı?

 

Çeşitli gerekçelerle alınabilir olan konut kredilerinde farklı gayrimenkul alımları da söz konusudur. İcra yoluyla alınacak konutların birçok hukuki sorunu olabileceği de bilinmektedir. Bundan dolayı yasal anlamda herhangi bir sakınca olmadığı için icralık daireler içinde konut kredisine başvurular yapılabilir. Aynı süreçlerin takip edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak çoğu zaman kredi sunan bankalar tarafından icralık konutlara kredi verilmemektedir. Bunun en önemli sebebi ise icralık konutların satışlarından sonra bile mahkeme yolunun açık olmasıdır. Büyük bir belirsizlik durumuyla karşı karşıya kalmamak için bankaların hemen hepsi icralık evlere konut kredisi kullandırmamaktadır. Bu tip taşınmazların sahip oldukları hukuki durumların uzun yıllar belirsiz kalması ve bir türlü neticelendirilmemesi de konut kredisi kullanımlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak yine de konut kredisine başvurulabilir, bazı koşulların sağlanması ya da hukuki durumların farklılaşması halinde konut kredisi alımı yapılabilir.

  Sigortasız Çalışanlar Kredi Alabilir Mi?

 

Konut Kredisi En Uygun Nasıl Alınır?

 

Konut kredisi hesaplamalarında faiz oranları belirleyici olurken dosya masrafı, banka komisyonu, yıllık ortalama maliyet ve kredilendirme oranı da önemli hususlardandır. Ayrıntılı bir şekilde şartların incelenmesiyle doğru kararın verilebilmesi çok daha büyük ihtimallidir. Oranlar her ne kadar yakın olsa da tutarların büyük, vadenin uzun süreli olmasıyla kayıpların artması beraberinde gelmektedir. Bundan ötürü faiz oranları dışındaki masrafların da iyi bir şekilde değerlendirilmesi konut kredisi işlemlerinde önem taşımaktadır. Konut kredisi karası sonrasında başvurular nasıl yapılmaktadır?

 

Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

konut kredisi başvurusu - Ev Alacaklar İçin Kapsamlı Konut Kredisi Rehberi

Satın almak istenen evlerin ödemelerinde belirli şartlar bulunmaktadır. Konut kredisi işlemleri ise bankalar aracılığıyla yapılırken evin ekspertiz değeri, hane geliri ve alınabilecek kredinin belirlenmesi içinde kredibilite oranı belirleyici olmaktadır. Kişinin banka müşterisi olması ve uzun yıllar bu durumun devam etmesi birtakım avantajları da beraberinde getirmektedir. Ancak evin ekspertiz değerinin maksimum %80’i oranında bir kredi alımı söz konusudur. Bunun haricindeki kısmın peşin olarak kişi tarafından ödenmesi gerekir. Ayrıca yasalara baktığımızda 2019 itibariyle de geçerli olmak üzere hane halkının aylık gelirinin %50’sinin üstünde bir kredi ödeme durumu olmamaktadır. Bundan dolayı hane halkının toplam kazancı belirlenip aylık kredi ödemesi miktarı hesaplanmaktadır. Bu bilgilere göre banka kredi geçmiş durumlarına bakarak işlemlere başlamaktadır. Peki, konut kredisi talepleri için istenen belgeler nelerdir?

 

Konut Kredisi Başvuru Belgeleri Nelerdir?

 

Konut kredisi alımlarında başvuru süreçleri birçok belgenin tamamlanmasıyla başlamaktadır. Konut kredileri ne olacak diye soranların merak ettiği bir diğer konu ise konut kredisi başvuru belgeleridir. Başvuru formu, kişiye ait kimlik belgesi, gelir belgesi oluşturulmalıdır. Maaş bordrosu ya da vergi levhası gelir belgesi olarak kabul edilmektedir. Serbest mesleğe sahip kişiler için meslek kuruluşundan alınmış olan üyelik belgesi fotokopisi de başvurularda talep edilmektedir. Firma sahiplerinden ise ticaret sicil gazetesinde yayımlanan şirkete ait ana sözleşmenin fotokopisi istenir. Yapımı henüz tamamlanmamış olması durumunda konutlara ait inşaat ruhsatı ve kat irtifakı belgesi de gerekmektedir. Tamamlanma durumu bitirilmiş konutlarda ise kat mülkiyet tapusu ve bunun haricinde ekspertiz raporu istenir. Belgelerin tamamlanmasıyla konut kredisi süreçleri gerçekleştirilmektedir.

 

Konut Kredisi Masrafları Nelerdir?

 

Konut kredilerinde en önemli husus faiz oranları olarak görülse de birçok farklı kalemle maliyetler yükseltilmektedir. Konut kredisi masrafları nelerdir? Bundan dolayı konut kredileri kullanımlarında hangi işlemlerin olduğu bilinmelidir. Aksi halde planlanan tutarların çok daha üstünde bir ödemeyle karşılaşılması söz konusu olabilmektedir. Konut kredilerinde dosya masrafı, komisyon ücreti, ekspertiz bedeli, ipotek tahsis bedeli, ipotek fekki bedeli, DASK ücreti, konut sigortası bedeli, hayat sigortası ücreti, ferdi kaza sigortası ücreti ve hesap işletim ücretleri gibi çeşitli maliyet kalemleri hali hazırda bulunmaktadır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından oluşturulan yönetmelik uyarınca dosya masrafları belirlenmektedir. Buna göre kredi tutarının en fazla binde 5 oranında ödemesi olmaktadır. Bankalar arası fiyatlandırma farklılık gösterse de 100.000 TL konut kredisi tutarınca hesap edildiğinde maksimum 500 TL’dir.

Konut kredisi zorunlu sigortalar arasından bulunan DASK yani deprem sigortası banka tarafından zorunlu olarak yaptırılmaktadır. Bununla birlikte tapu harcı ödemelerinin gerçekleştirilmesi de işlemler dahilindedir. Son olarak yapılan yeni düzenlemeye göre taşınmaz alım-satım durumlarında tahsil edilen hizmet bedeli olan tapu harcı binde 15 olarak hesaplanmaktadır. Gerekenden az ödenmesi hallerinde ise cezai işlemler söz konusudur. Gerek alıcı gerek satıcı tarafından ayrı olarak ödenmektedir.

 

  Hisse Senetleri Nedir, Nasıl Alınır?
En Uygun Konut Kredisi Veren Bankalar

 

En Uygun Konut Kredisi Veren Bankalar - Ev Alacaklar İçin Kapsamlı Konut Kredisi Rehberi

Konut kredisi geri ödemeleri sabit belirlenmiş olan faiz oranları üzerinden gerçekleştirilmektedir. 60 ay ya da 120 ay vadeli seçenekler bulunmaktadır. Garanti, Yapı Kredi, Halkbank, Vakıfbank, Alternatif Bank, Anadolubank, HSBC, Kuveyt Türk, Odeabank, Türkiye İş Bankası, Akbank, ING Bank gibi bankalar aracılığıyla konut kredisi kullanılabilmektedir. Faiz oranları ve ödeme planları farklı olurken süreçler birçok konu özelinde benzerdir. Geri ödemeler hane halkının gelirine göre aylık taksitlendirme şeklinde olmaktadır. Herhangi bir ödeme durumunda ise bankaya başvuru yaparak konut kredisi yapılandırması talep edilebilir. Yapılacak konut kredisi başvurusu ile en uygun konut kredisi alabilirsiniz.

Geri ödeme planları banka yetkilileri ve konut kredisi kullanılacak kişi arasındaki planlamaya göre de yapılabilmektedir. Aylık olarak eşit taksitler belirlenebileceği gibi ilk aylarda çok daha düşük ya da yüksek tutarlı ödemeler gerçekleştirilebilir. Buna göre taksit sayısına göre tutar hesabı yapılmaktadır. Artan taksitli ya da azalan taksitli ödeme şartlarının yanı sıra, ara ödemeli tarzda da ödeme planlarının oluşturulması söz konusu olmaktadır. Konut kredisi ödeme planları seçiminde ise gelir durumu, gelir düzeni ve gelecek gelirlerin hesaplanması yapılmaktadır.

 

Kredi Borcu Bulunan Eve Konut Kredisi Alınır Mı?

 

Farklı sebeplerle kredi borçları ödenmeyen evlerin satış işlemleri yapılabilmektedir. Bunun için birtakım şartların var olduğu unutulmamalıdır. İlk olarak evin ipoteğinin kaldırılması sonucunda devredilmesi sağlanabilmektedir. Bu durumda evi satın alan kişinin bankaya var olan tüm konut kredisi borcunun kapatması yeterlidir. Böylelikle tapu devir işlemlerinin yapılmasında da herhangi bir sakınca olmayacaktır. Bankaların şart koştuğu konut kredisi uygunluk şartları ile kolayca ev sahibi olabilirsiniz. Bunun haricinde ise konutun krediyle birlikte kişiye devredilmesidir. Bu seçenekle kredi borcu, yeni satın alan kişinin üstüne geçirilmektedir. Bunların dışında çok fazla tercih edilmeyen bir seçenek daha bulunmaktadır. Kredi borcuna sahip evin satışının yapılabilmesi için borç durumu belirleyici olmaktadır. Eğer konut kredisi borcunun çok düşük seviyelerde kalması halinde bireysel tüketici kredisi başvurusu yapılabilir. Kabul edilmesi durumunda konut kredisi borcu ödenerek evin rehin olma durumu ortadan kaldırılabilir. Sonrasında ise evin satışı rahatlıkla yapılabilir. Elde edilen kazançla da bireysel tüketici kredisi ödemesi gerçekleştirilebilir.

 

Konut Kredisi Yapılandırma

 

Konut Kredisi Yapılandırma 1 - Ev Alacaklar İçin Kapsamlı Konut Kredisi Rehberi

Yapılandırma süreçleri farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşirken mevcut kredi borcunun bir kez daha yeniden hesaplanması ve planlamanın oluşturulması anlamına gelmektedir. Hali hazırda kişinin konut kredisi taksitlerini ödeyememesi halinde yapılandırma yapılabilmektedir. Konuıt kredisi yapılandırma böyle bir durumda ilgili bankayla görüşmeler gerçekleşirken vade süresinin daha da uzatılmasıyla aylık taksit tutarları azaltılmaktadır. Bu sayede çok daha rahat bir şekilde aylık olarak kredi ödemeleri gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır. Aksi durumda ödenmeyen konut kredilerinde çok daha zorlu süreçler başlatılmaktadır.

Aylık kredi taksitlerinin ödenmemesi dışında kredi yapılandırmasının bir başka sebebi olarak Merkez Bankası faiz oranlarının güncelleştirilmesi gösterilebilir. Yapılan güncelleme neticesinde konut kredisi faiz oranlarının daha da düşürülmesi sonuçları çıkabilmektedir. Böyle bir durumda kişinin talep etmesiyle yeni bir ödeme planı hazırlanabilir. Çok daha düşük faizli bir şekilde ödemeler tekrardan oluşturulmaktadır.

 

Konut Kredisi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

 

Konut kredileri alımları belirli vadelere göre ayarlanırken aylık taksitlendirme yoluyla ödenmektedir. Ödeme süreçleri hane halkının gelirine göre belirlenirken aylık olarak ödemelerin yapılması yasal zorunluluktur. 90 günü aşan ödememe durumlarında ise yasal takip süreçleri başlatılmaktadır. 3 ay boyunca herhangi bir ödeme yapılmayan konut kredileriyle ilgili işlemler satın alınan ev üzerinden gerçekleştirilmektedir. Herhangi bir ödeme yapılmayacağı belirtilirse ya da sürecin aşılması hallerinde kredi kullanılarak alınan konuta banka el koymaktadır. Sonrasında ise konutun banka tarafından satışı yapılabilmektedir. Böyle bir durumun olmaması için mutlaka ödeme zorluklarında bankayla iletişime geçilmeli ve yeniden borç yapılandırma talep edilmelidir.

 

Ev Alacaklar İçin Kapsamlı Konut Kredisi Rehberi

Hisse Rapor sitesini ziyaret ederek Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları ile Çerez Politikası nı kabul etmektesiniz.

Bunu da Beğenebilirsin
Teknik Analiz Eğitim Dersleri Hisse senedi piyasasında sıkça…