enflasyon

Enflasyon Nedir? Enflasyonun Etkileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelişmekte Olan Ülkelerin Sorunu : Enflasyon

Piyasadaki mal ve hizmet fiyatlarının ani bir ivme ile hızlanarak artış göstermesi enflasyon olarak tanımlanmaktadır. Tanım biraz daha açılacak olursa içinde bulunulan ekonominin mevcut fiyatlarındaki genel artışıdır. Yani enflasyon için ekonominin içinde barındırdığı tüm fiyatlarda bir artış meydana gelmesi gerekmektedir. Durumu bir örnek üzerinden açıklayacak olursak bir markete gidildiği zaman 100 TL gibi bir fiyat ile evin neredeyse tüm ihtiyaçları karşılanabilirken, enflasyon sonucu fiyatların yükselmesi ve paranın değer kaybı ile 100 TL gibi bir para ile alınacaklar listesinden sadece birkaçı satın alınabilmektedir.

 

Enflasyona Sebep Olan Başlıca Faktör Nedir?

 

Enflasyon ülkeler tarafından istenmeyen bir durumdur ve bu durumla baş etmek kolay değildir. Enflasyonun kaynak noktası üretim sorunudur. Bir ekonomi üretim sağlayarak devamlılık arz etmiyorsa bu durumun enflasyon ile sonuçlanması muhtemeldir. Enflasyona sebep olan faktörlerden biri arz edilen malın azlığıdır. Üretim gerçekleştirilemiyor veya ihtiyaç duyulan mallar makul ölçülerde karşılanamıyorsa bu durum enflasyona sebep olmaktadır. Az bulunan kaynaklar talep gördüğü için değeri yükselmektedir. Halkın yüksek fiyatlar karşısında alım gücü düşük kaldığı için para taleplerine girmektedirler. Piyasada artan para ve yüksek miktarla tek bir ürüne sahip olmak enflasyonu artıran durumların bir başka yansımasıdır.

 

Enflasyonun Etkileri Nelerdir?

 

Enflasyonun Etkileri - Enflasyon Nedir? Enflasyonun Etkileri Nelerdir?

Enflasyon bir ekonomideki genel olarak ani ve hızlı yükselişi ifade etmektedir. Fiyatlardaki bu ani hareket üretici ve tüketicide gelecek için bir belirsizliği ifade etmektedir. Bu belirsizliğin üretici kanadındaki sorun gelecekte malın fiyatı kestirilemeyeceği için ürün fiyatlarının ne olarak belirleneceği sorunudur. Üretici artan enflasyon ile elindeki malın gelecekte piyasa fiyatının altında kalması sorununa karşın enflasyon bazlı düşünüp malın fiyatını yükseltebilmektedir. Tüketici için ise elindeki para kaynağını en iyi şekilde değerlendirme düşüncesi baskın hale gelmektedir. Tüketici satın alacağı malın gelecekte makul bir fiyatta olup olamayacağını kestiremeyeceği için gelecekte enflasyon bazlı düşünerek ucuz olduğunu düşündüğü malları alma eğilimine girebilmekte veya parasını elinde tutup düşüş olacağını varsayıp harcama işini erteleyebilmektedir.

  Vakıfbank Arı Hesabı Nedir?

 

Hem üretici hem de tüketici belirsizlik karşısında nasıl bir tavır takınacağı konusunda kararsız kalabilmektedir. Örneğin 20 Tl ile satılan bir mal gelecekte 5 TL de olabilir 45 TL de. Bir ürünün fiyatının ucun mu yoksa pahalı mı olduğu sorusu cevapsız kalmaktadır. Bu durum para ve madde yönetimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

 

Enflasyon toplumun her kesimi etkileyen bir durumdur. İçinde yaşanılan toplumda önceden belirlenmiş bir ilerleme, gelişme planı mevcuttur. Bu planlar ile toplumda istikrarlı bir ilerleme ortamı sağlanır. Ancak enflasyon bu düzenli ilerleyişin engellerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Enflasyon ile toplumda bulunan istikrar bozulmakta ve insanlar arasında kargaşaya, bilinmezliğe sebep olmaktadır. Enflasyon toplumdaki fakir kişilerin sayısında artışa sebep olmaktadır. İnsanların alım gücü düşmekte ve en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanmaktadırlar. Bu durum toplumda suç oranlarının artışına sebep olmaktadır.

 

Enflasyon Nedir? Enflasyonun Etkileri Nelerdir?

Hisse Rapor sitesini ziyaret ederek Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları ile Çerez Politikası nı kabul etmektesiniz.

Bunu da Beğenebilirsin
Özel Sağlık Sigortasında Dikkat Edilecek Noktalar Özel sağlık…