Tüketici Kredisi Nedir? Kredi Nasıl Alınır?
İhtiyaç kredisi nedir? Şartları nelerdir? Tüketici kredisi nasıl alınır? Bilinmesi gereken detaylar nelerdir? Kredi çekmek için gerekli evraklar nelerdir? En uygun ihtiyaç kredisi alma yöntemleri. Tüketici Kredisi Rehberi. Bu yazımızda bu detayları sizlerle paylaşacağız.
İhtiyaç Kredisi Nedir?
Bireysel olarak ticari ve mesleki gelir dışındaki her türlü nakit ihtiyaçlarınızın finansmanı için kullanabileceğiniz kredi türüdür.
İhtiyaç Kredisi Genel Özellikleri:
- Aylık ödemeli olacak şekilde ; eşit taksitli, artan taksitli, azalan taksitli, ara ödemeli, dönem ödemesiz olarak tercih edebilirsiniz.
- Maaş türünüze göre aylık veya 3 aylık olacak şekilde ödeyebilirsiniz.
- Hayat sigortası yapılabilir. İster peşin ister taksitli ödersiniz.
- Vade: 48 aya kadar taksitlendirebilirsiniz. (Vade, T.T.Kanunu ile belirleniyor.)
- Masraflı ve masrafsız kredi seçenekleri sunulabilir. (T.T.Kanunu gereği binde 5 oranında kredi masrafları sabittir. Örneğin; 1.000 tl kredide 5 Tl masraf alınır.)
- Tüketici kredilerinde %15 KKDF, %5 BSMV vergi oranı vardır. Yani kullanacağınız krediden vergi alınmaktadır.
- Ödeme günü genel olarak maaş gününüze göre belirlenir.
Çoğu banka ihtiyaç kredilerinde ara ödeme kabul eder. Krediyi erken öderseniz, ileride ödeyeceğiniz faiz düşer. Ara ödeme yaparsanız, ödeme tutarı anaparadan düşer, daha az faiz ödersiniz.
Bankanın gerekli duyması halinde kefil, maddi teminat, ipotek vs. istenebilir. En uygun ihtiyaç kredisi bölümde sıradaki konumu tüketici kredi ürünleridir.
Tüketici Kredisi Ürünleri
Tüketici Avans Kredisi: Vadeli mevduat, yatırım fonu, Eurobond gibi yatırımınızı teminat göstererek kredi çekebilirsiniz. Bu teminattaki yer alan birikiminiz üstüne getiri kazanmaya devam eder. Siz sadece kredi için faiz ödersiniz. Marj oranı vardır.
Eğitim Kredisi: Her türlü okul giderinizin finansmanı için kullanabilirsiniz.
İpotek Karşılığı Finansman Kredisi: Uzun vadeli yüksek tutarlı ihtiyaçlarınız için teminata vereceğiniz konutun değeri üzerinden kredi çekebilirsiniz. Konut ipoteği ile ayık kredi imkanınız olacak. Marj oranı vardır.
Arsa İpoteği Karşılığı Finansman Kredisi: Arsa yatırımlarınızı uzun vadede taksit taksit ödeyebilirsiniz.
Bireysel İş Yeri Kredisi: Yatırım amaçlı iş yeri almak istiyorsanız çok uzun vadelerde kredi imkanı bulabilirsiniz.
Aynı şekilde her bankanın kendine ait farklı isimle kullandırabileceği krediler vardır. Tüketici Kredisi için birkaç bilgi verdikten sonra kredilerle ilgili sıkça sorulan soruları sizin için değerlendirdik.
İhtiyaç Kredisi Sıkça Sorulan Sorular
Bu bölümde en uygun ihtiyaç kredisi alabilmeniz için sıkça sorulan soruları sizler için değerlendirdik.
Kredilerde Maliyet Oranı Nedir?
Her banka kredi için belli bir maliyet belirlemektedir. Bu maliyet tablosu ilgili bankanın müşterinin kullanacağı kredi için katlanılan kredi tahsis ücreti, vergi ve diğer masraflarının faiz oranına eklendiği ücretlerin bir oranıdır. Eğer aynı kredi için bankalar karşılaştırılıyorsa, maliyet oranı üzerinden bir karşılaştırma yapabilirsiniz. Kredi maliyeti ise aylık ve yıllık olarak hesaplanır. Aylık maliyet, kredi için aylık yüzdesel oran, yıllık maliyet ise aylık maliyet oranın yıl bazına çevrilmesidir.
Emekliyim, Kredi Alabilirmiyim?
Elbette alabilirsiniz. Maaşınızın belli bir oranına kadar bankalar sizlere kefilsiz kredi verebilmektedir. Daha detaylı bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz.
Kredi Kullandırımında Yaş Sınır Var Mı?
Bankaların tamamında sigorta yaş sınırı olmakla birlikte, genel olarak 70 yaş üstüne ( vade + yaş) kredi kullandırılmamaktadır. Bu sebeple 70 yaş üstündeki kredilerde kefil, maddi teminat istenebilmektedir.
Kredi Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
En uygun ihtiyaç kredisi Başvurusu için çoğu bankada aynı belgeler talep edilmektedir. Bu belgeler şunlardır:
- Gelir Belgesi
- Kimlik Fotokopisi
- SSK lı iseniz; sigorta dökümü
Kredi Taksiti Nasıl Ödenir?
Kredi kullandıran banka, kredi taksitlerini maaşınızdan otomatik kesmektedir. Eğer ki maaş bankanız değilse vadesiz hesabınızdan kredi taksitiniz otomatik kesilmektedir. Bu sebeple vadesiz hesabınızda kredi taksit gününde para bulundurmalısınız.
Tüketici Kredisi Taksiti Ödenmezse Ne Olur?
T.T.Kanunu gereği kredi taksitlerinin ödenmemesi durumunda, banka ilk ay bir uyarı gönderir. 2. ay ise en az iki taksit ödemesinin yapılmasını ve bu ödemenin 30 gün süre içinde yapılmasını ister. Ödeme yapılmaması halinde toplamda 90 gün olan bu süreç zarfında banka isterse kanuni takibe geçebilir. En uygun ihtiyaç kredisi almak istiyorsanız, kredi ödemelerinizi düzenli yapmalı ve aşırı borçlanmaya kaçmamalısınız.
Kredim Var, Kredi Alabilirmiyim?
Mevcutta başka bankada krediniz varsa; maaşınız yettiği sürece ek kredi alabilirsiniz. Vadeyi uzatarak, mevcut krediyi kapatarak kredi talep edebilirsiniz.
İnternetten Kredi Almak Uygun Mu?
Bazı bankalar belli limitlerle internet aracılığı ile kredi imkanı vermektedirler. İnternet üzerinden yapılan kredi başvurularında evrak işi olmadığından zahmetsizce kredi alabilirsiniz fakat aylık maliyet oranını iyi araştırmalısınız.
Asgari Ücret Alan Kişi Ne Kadar Kredi Çekebilir?
Asgari ücretle çalışıyorsanız, çalışma süreniz dikkate alınarak kredi alabilirsiniz. Burada önemli olan kayıtlı ve sigortalı bir işte çalışmanız gerekmektedir. Alabileceğiniz kredi limiti ise bankadan bankaya değişmekle beraber aylık maaşınızın %50 – %75 i kredi taksiti olacak şekildedir.
Kampanyalı Kredi Başvurusu Yapmak Gerçekten Uygun Olur Mu?
Bankalar zaman zaman kredi kampanyaları yapmaktadır. Bunlar; yılbaşı kampanyası, ramazan kampanyası, kamu çalışanı kampanyası, öğretmenlere özel kampanyalar gibi farklı isimde olsa da bunların da mantığı aynıdır. Bu kampanyalarda da önemli olan aylık maliyetinizin düşük olmasıdır. Kredi kampanyası denilse de yüksek faiz alan bankalar da zaman zaman olabilmektedir. Bu sebeple; en uygun ihtiyaç kredisi için reklama aldanmadan, iyi araştırarak bankaları kıyaslamalısınız.
Faizsiz Kredi Var Mı? Başvuru Nasıl Yapılır?
Zaman zaman bankalar düşük faizli kredi verse de faizsiz kredi (özel krediler hariç) imkanı bulunmamaktadır. Katılım Bankaları ise faizsiz kredi verseler de kar payı adı altında ek ödeme talep edebilmektedir.
Maaşın Ne Kadarına Kredi Çekilir? Maaşın Kaç Katına Kredi Çekerim?
Kredi talep ederken kredi başvurunuzu alan banka genel olarak maaşınızın %50 – %75 i olacak şekilde aylık ödemeli kredi imkanı sunar. En uygun ihtiyaç kredisi için maaşınızdan fazla borçlanmamak ilerideki kredi limitleriniz için oldukça önemlidir.
Bankadan Aynı Anda Kaç Kredi Çekilebilir? Sınır Var Mı?
Kredi sayısı olarak bir sınır olmamakla beraber aylık gelirinizin kurtaracağı şekilde kredi alabilirsiniz.
Kredi Borcum Bitmeden Kredi Çekilebilir mi?
Borcunuz olsa da mevcut kredinizi yapılandırarak veya ek kredi alarak kredi başvurunuzu sonuçlandırabilirsiniz.
Sigortasız Kredi Nasıl Çekilir? Kredilerde Sigorta Zorunlu Mu?
Çoğu bankada kullanıdırılan kredilerde sigorta zorunluluğu olsa da bazı bankalar sigortayı zorunlu tutmamaktadır. Fakat kullanacağınız kredi için sigorta yaptırmak avantajınıza olacaktır.
Vekalet İle Kredi Çekilebilir Mi?
Bu konu bankadan bankaya değişmekle beraber bankalar mevzuat olarak uygunsa kredi kullanıdırabilmektedir.
Vasi Kararı İle Kredi Alınabilir Mi?
Vasi kararı mahkemece alındığından, vasi kararı alınan kişinin ihtiyaçlarının görülmesi amacıyla ihtiyaç kredisi alınabilir. Fakat bunda mahkeme kararı gereklidir. Bu kredi için mahkeme, kredi vadesi ve kredi tutarını belirler.
Sicil Affı Sonrası Kredi Çekilebilir mi?
Kredi Kayıt Bürosu, Findeks gibi kredi notunu belirleyen şirketlerdeki takip, tasfiye kaydınızın silinmesi ile kredi imkanınız olabilir. Sicil affından faydalanmanız kredi başvurunuza olumlu yansıyacaktır. Böylece; bütçenize en uygun ihtiyaç kredisi alabilirsiniz.
İpotekli Eve Kredi Çıkar Mı ?
Bankalar mevzuat olarak ipotek teminatı ile 1. dereceden kredi kullandırmak isterler. Bu sebeple başka banka ipoteği bulunmayan eve kredi çıkma ihtimali daha yüksektir.
Çekilen Kredi İptal Edilebilir Mi?
T.T. Kanunu gereği ihtiyaç kredilerinde 14 gün içinde gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden krediden vazgeçebilirsiniz.
Kredi Taksit Erteleme Nasıl Yapılır? Kredi Borç Dondurma Yapılır Mı?
Kredi taksitlerini ödeyemiyor veya ödemekte zorlanıyorsanız kredi ödemelerinizi erteleyebilirsiniz. Fakat taksit ödemesi yapılmaması halinde yasal süreç başlayabilir. Bu sebeple ödeme günü gelmeden banka ile görüşmelisiniz.
Kredi Ödemeleri Ne Zaman Başlar?
Kullandığınız kredi taksiti için, aydan aya maaş gününüz göz önüne alarak belirlemelisiniz. Bu sebeple ister 3 ay sonra ödemeye başlayın ister farklı taksitlerle ödeme yapın önemli olan ödeyebileceğiniz bir plan belirleyin.
En Uygun İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?
Bu bölümde Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenleri sizler için derledik. İşte kredi almak için yapmamanız gerekenler:
- Ödeyebiliyorsanız çok uzun vadeli değil, kısa vadeli krediler almaya çalışın. Vade uzadıkça kredi maliyeti artmaktadır.
- İhtiyacınız yoksa kredi çekmeyin.
- Çok sayıda kredi almayın.
- Çalışmayı düşündüğünüz, sevdiğiniz, altyapısı iyi olan bankadan kredi alınız.
- Birçok bankadan kredi almayın. Az sayıda banka ile çalışmak hem takip hem de maliyet açısından sizin için uygun olabilir.
- Karşılaştırarak kredi alın. Kredi maliyetinizi bankalar nezdinde karşılaştırın.
- İmzaladığınız sözleşmeyi incelemekten utanmayın. Kredi sözleşmesi karşılıklı imzalandığından, sözleşmeyi inceleme hakkınız kanunen her zaman bulunur.
- Masrafları kontrol edin. Kredi çekerken kredi maliyetinizi mutlaka kontrol edin.
- Hayat sigortası yaptırın. Çoğu kişi tercih etmese de kullanacağınız kredi için sigorta yaptırın. Yaptırın ki vefat halinde sizden sonra kalanlara borç kalmasın. Aileniz sizden sonra mağdur olmasın.