Emeklilik Planlaması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Emeklilik Planlaması
Yorucu çalışma hayatı sona erdiğinde refah içerisinde bir emeklilik dönemi yaşamak herkesin hayali. Emeklilik planlaması yaparak ekonomik kaygılar yaşamadan, rahat bir emeklilik dönemi için şimdiden adım atabilirsiniz. İşte, emeklilik planlaması yaparken dikkat edilmesi gerekenler…
Tasarruflarınızı Arttırın
Gelir ve gider dengenizi ele alarak bütçenizi analiz etmelisiniz. Emeklilik planlaması yaparken ikincil harcamalarınızı kısmanız gerekebilir. Bu doğrultuda zorunlu olmayan harcamalarınızı azaltarak tasarruflarınızı arttırın.
Tasarruf yaparak birikim sağlamak uzun vadeli ve sabır gerektiren bir olaydır. Keyfi harcamalarınızı azaltarak emeklilik hayatına yatırım yapmanız halinde uzun vadede kazanç sağlamış olursunuz.
Bireysel Emeklilik Hesabı Açın
Kısaca BES adı verilen bireysel emeklilik sistemi ile birikimlerinizi uzun vadeli yatırıma dönüştürebilirsiniz. Emeklilik döneminde yaşamsal standartlarınızı korumak ve refah içerisinde bu dönemi geçirmek istiyorsanız bireysel emeklilik hesabı açın. Bu sistem ile ek bir emeklilik geliri elde etmeniz mümkün olacaktır. Ayrıca devlet, BES yatırımınıza %25 oranda katkı sağlamaktadır. Uzun vadede bu oran yüksek gelir elde etmenize yardımcı olacaktır.
Bireysel emeklilik sisteminden ek gelir elde etmek için sistemde 10 yıl boyunca kalmanız ve 56 yaşından sonra emekli olmanız gerekir. Bu koşulları sağladıktan gelirinizi almak için birkaç yol bulunur:
- Hesabınızda biriken tutarın tamamını ya da bir kısmını talep edebilirsiniz.
- Bireysel emeklilik sisteminde kalmaya devam ederek belirlediğiniz ödeme planı doğrultusunda birikiminizi zaman içerinde alacak şekilde yayabilirsiniz.
- Sistemdeki birikiminizin bir kısmıyla yıllık gelir sigortası alarak düzenli gelir sağlayabilirsiniz.
Risk Toleransınızı Belirleyin
Emeklilik planlaması yaparken dikkat etmeniz gereken faktörlerden biri de bireysel risk toleransınızdır. Alacağınız risklerden korkma durumunuz, telafi etme gücünüz gibi durumları ele alarak risk toleransınızı belirleyin. Risk toleransınıza göre forex, bono, tahvil ve döviz gibi yatırım araçlarını tercih etmeli ve yatırımlarınızı buna göre yönlendirmelisiniz.
Portföyünüzü Çeşitlendirin
Emeklilik planlaması yaparken yaptığınız yatırımlarda riskleri olabildiğince azaltmalısınız. Bu da yatırım portföyünü çeşitlendirme ile mümkündür. Birikimlerinizi farklı yatırım araçlarına yönlendirip dağıtarak kaybınızı ve kazancınızı dengede tutmalısınız. Çünkü bir yatırım aracınız düşüş yaşayıp kayba sebep olurken diğeri bu durumu dengeleyebilir. Bu sayede getiri ihtimalinizi arttırıp olası olumsuz durumlarda tüm birikiminizi birden kaybetme riskini ortadan kaldırmış olursunuz.
Uygun Yatırım Araçlarına Yönelin
Emeklilik planlaması yapan pek çok yatırımcı birikimini arttırmaktan ziyade mevcut varlığını korumaya odaklanmaktadır. Varlıklarını çeşitli yatırım araçlarında değerlendirmeyen kişilerin birikimleri yüksek enflasyon karşısında erimektedir. Bu durumun önüne geçmek için birikimlerinizi değerlendirerek uygun yatırım araçlarına yönelin.
Emeklilik planlaması yaparken yatırım portföyünüzü olabildiğince çeşitlendirerek uzun vadeli planlar yapmalısınız. Henüz gençken ve hatalarınızı telafi edebilecek zamanınız varken risk almaktan çekinmeyip yatırımlarınıza ağırlık vermelisiniz. Finans uzmanları emeklilik dönemi yaklaştıkça daha risksiz yatırımlara yönelmeyi tavsiye etmektedir.